Párhuzamos anyák

Bakancslistához adom
Madres paralelas
15 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol filmdráma, 123 perc, 2021

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vígasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.
Bemutató dátuma: 2022. január 27. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
InteriorLulu 2023 márc. 28. - 13:06:57 8/10
Kicsit rémisztő, hogy az eddigi hozzászólók mekkora hányadának akadt be a "leszbikus szál", "leszbi vonal"; az, hogy a két nő - egyébként sokrétű - kapcsolatuk egy szakaszában egymással szexuális viszonyba került. Valamint ennek a hozzászólók szerint mára már kötelező jellege.
Az előbbieken való fennakadás mindenesetre őket magukat minősíti, az utóbbi pedig bármennyire népszerű teória, sima tévedés: semmilyen értelemben nem kötelező bevinni filmekbe a homoszexualitást, olyan értelemben sem, hogy a készítők/producerek a nézettség növelése érdekében tartanák mintegy kötelezőnek, és pláne semmilyen formában nem kötelező Almodóvar esetében.
7/10
itsme1 2022 dec. 18. - 07:55:35 7/10
A történet kiváló, a karakterek parádésak, jellemábrázolásból ötös. Én mondjuk, megvágtam volna másfél órásra, hogy feszesebb legyen, és a falangista vonalat nem biggyesztettem volna a filmhez. Mint egy idegen test, úgy csüng a sztori végén.
5/10
The Cortez 2022 nov. 16. - 00:05:54 5/10
Baromi unalmasan indul, aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően, rohadtul érdekessé válik a cselekmény, de ez sajnos nem tart ki a végéig, mert a nem túl izgalmas párbeszédek sokszor leültetik a picsába az egészet. A rendező időnként feszült helyzetekkel (-és zenével), szexszel, leszbizéssel meg nagyjából 3 komolyabb csavarral próbálja feldobni alkotását. A sztori lényegében 2 szálon fut: az egyik az anyaságot járja körül, a másik pedig a múltba, egyenesen a történelmi időkbe nyúlik vissza, ám a súlyosan lehangoló lezárásra mindkettő összeér. Pedro visszafogottan használja a harsány színeket, egy szimbólumot visz végig, bevisz 1-2 gyomrost, valamint bemutatja az apasági + az anyasági teszt fontosságát.
Orsi7 2022 nov. 14. - 21:24:32
Hiába volt mindkét főszereplő nő játéka remek, a film nem ragadott magával. Az összecserélt baba szál mint szituáció elég hihetetlen,. Nem volt kibontva, hogy Cruz miért az adott pontnál "adta meg magát a sorsnak". A polgárháborús történet annál fontosabb - lenne (önmagában is megérne egy filmet), de a két szál szerintem nem kapcsolódik egymáshoz. Nem is lenne Almodóvár, ha nem csempészne bele egy kis leszbi vonalat is. A hirtelen és szinte túlzó happy end is túl szép, ami átlendül egy fájó, groteszk legutolsó képbe. Párhuzamos képek és történetek, amely nem áll össze Eggyé.
5/10
pihes 2022 okt. 30. - 14:47:20 5/10
5/10
7/10
Böhöm 2022 okt. 29. - 08:55:48 7/10
A látvány, a képek azok zseniálisak a filmben - ez mindegyik Almodóvár filmben így volt, amit eddig láttam. Szerintem ezért önmagában megéri megnézni.
A történet viszont azért nekem egy kicsit döcögősebb, mint amit megszoktam a rendező úrtól. De nem kell emiatt más filmet keresni estére, izgalmas, fordulatos a cselekmény, csak néhol szerintem felületes.
A spanyol polgárháború és az összecserélt gyerekek párhuzama viszont szerintem zseniális. Nekem úgy jött le, hogy tulajdonképpen a polgárháborús téma az alap vezérfonal, és a két nő története az erre öltöztetett metaforarendszer. A teljes felhasználói élmény érdekében én javaslok egy pár perces böngészést “spanyol polgárháború” keresőszavak alatt, és a felfrissített információkkal nekivágni a filmnek. Persze aki részletekbe menően képben van a témával, annak nem kell, elnézést tőlük. :)
6/10
sexykex 2022 júl. 04. - 21:31:58 6/10
Szeretem Almodóvar színeit, de nem mindig szeretem a történeteit. Ez a mostani egy drámaturmix, amiben összecserélt babák, csecsemőhalál, hetero- és homoszexualitás vezeti fel a spanyol polgárháború kegyetlenségét: „nincs elhallgatott történelem”. Más kérdés, hogy semmi sincs kibontva, semmi sem végzetes, csak úgy sodródunk egyik élethelyzetből a másikba. És még Penélope Cruz Oscar jelölését sem érzem megérdemeltnek.
vuvuvu 2022 máj. 27. - 18:38:06 Előzmény Trivia Showtime
Az "indifferens szál". A tömegsír keresése, feltárása fontos része a filmnek. Ez egy nagyon fontos téma, az eltemetett múlt szimbóluma, a transzgenerációs traumáké. Almodóvar mindig is több szálon futó történetekkel operált a legtöbb filmjében, és nem először tér vissza a múltba, generációkon átívelő történetszálakkal.
vuvuvu 2022 máj. 27. - 18:34:37 Előzmény Katalin93
Azért "kistesó" akivel Cruz várandós, mert a két nő sorsa annyira összefonódott, hogy szinte testvérekké vált a két nő a "közös" szülésük óta, meg azután is. A gyerekeik is kvázi testvérek ezáltal.
8/10
Katalin93 2022 márc. 22. - 23:49:47 8/10
Csatlakozom azokhoz, akik hirtelennek érzik a lezárást. Pontosabban én inkább elvarratlanak mondanám. Hogy miért?

Az átjön, hogy a két nő két jelenet között tisztázta a viszonyát, Arturo és Janis együtt vannak. A sírt végre feltárták. Na de ami nem teljesen volt világos, hogy a kislányt végülis ki neveli? Mert a leszbikus fogta, viszont azt mondta neki, hogy "kistesód lesz", így eléggé ködös. A befejezésnél minimum bevághattak volna egy jelenetet, hogy a néző tudja, rendben megszületett az új baba, esetleg a feltárt csörgőt lóbálhatta volna a kezében, hogy még hatásosabb legyen a lezárás.A leszbikus és rassz szál sajnos már kötelező elem a filmekben (sajnos), így ezen én már fenn sem akadok.
Trivia Showtime 2022 febr. 26. - 15:34:58
SPOILER LEHET...

Almodóvar különös tehetséggel képes játszani érzelmi húrokon. A 'Madres paralelas' esetében azonban - tőle szokatlan módon - a polgárháború traumájához is hozzá kíván szólni, ami számomra meglehetősen indifferens szál a történetben, de értető módon más helyiértékkel bírhat például egy spanyol néző számára. Penélope Cruz és (a port stáblistájáról komoly trehányság miatt lemaradt) Milena Smit remekel a vásznon. A film lassan hömpölygő története magával ragad, a szolid, mértéktartó kivitelezés előnyére válik a produkciónak. Akit pedig a 'leszbikus szál' zavar, nos ő jobb, ha elkerüli Almodóvar filmművészetének gyöngyszemeit!


8/10
amaro mela 2022 febr. 21. - 20:22:42 8/10

Csak azt a leszbikus szálat, azt tudnám feledni. Mintha a mai filmekben kötelező elemnek kellene lennie a meleg szálnak. 🙄Ráadásul a történet szempontjából is irreleváns.


Edmond Dantes 2022 febr. 14. - 09:49:15
Almodóvar filmbemutatói mindig eseményszámba mennek, most, 70 fölött is, 40 éves munkásság után. Az invenció talán nem a legmarkánsabb, ennyi saját szkript után nem lehet, de ma is odaszögezi a nézőt. Ami új: a magánszféra feszítő, súlyos problémáinak folyton visszatérő feszegetése mellett megjelenik a politikai szál, a régvolt, de el nem felejthető polgárháború beemelése a történetbe. Nem tudnám megmondani, melyik gombhoz varrta az író-rendező a kabátot, melyik szálra fűzte fel a másikat. A két vonal végül sikeresen összeér. Penélope Cruz színészi játéka hibátlan, ő pedig a korral egyre csak szépül.
8/10
tothkrisztina999@gmail.co 2022 febr. 11. - 10:58:02 8/10 Előzmény pamutpamlag

Ide írd a spoileres tartalmat


Olyan szempontból hirtelen lett vége, hogy egyszer csak váratlanul átfordult minden happy endbe. Pl. telefonon elhangzik a két nő között, hogy tisztázni kellene a viszonyukat, de ez a filmben nem történik meg, csak hirtelen mindent eláraszt a békesség.
9/10
pamutpamlag 2022 febr. 05. - 19:20:25 9/10 Előzmény Ildikó Nóra
Szerintem nem lett hirtelen vége. Sokmindenről szól a film, komoly témákat érint, sok rétege van, könnyedebb filmre számítottam.
Mégis azt gondolom, hogy nem marad elvarratlan szál, a lényeges kérdésekre választ kapunk, a helyére kerül minden.
7/10
Ildikó Nóra 2022 jan. 29. - 22:14:06 7/10
A filmet egyszer meg lehet nézni, már az elején érződik rajta, hogy Pedro A. rendezte, a színek, a filmzene, a története alakulása is mind erre utal. A főszereplőknek jól állt a szerep és jól is játszottak (Penélope C. spanyol filmekben jobb alakítást nyújt, mint a hollywoodi filmekben). A filmnek valahogy hirtelen vége lett (egyébként 2 órás), nem ilyen befejezésre számítottam.