Poirot: Az Ackroyd gyilkosság

Bakancslistához adom
The Murder of Roger Ackroyd
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol krimi, 102 perc, 2000

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Ha hiszik, ha nem, Poirot mester vidéken él békés visszavonultságban s úritök-termesztéssel kísérletezik. Tegyük hozzá, mérsékelt sikerrel. Egy szép napon dúsgazdag szomszédját, Roger Ackroydot holtan találják dolgozószobájában. A kastélyban lakók, ahogyan egyikük fogalmazott: az "örökségre váró hiénák" között lenne a gyilkos? Japp felügyelő is megérkezik a birtokra, és felkéri Poirot-t, hogy legyen újra segítségére a nyomozásban. A belga mester kis szürke agysejtjei hamarosan működésbe lépnek és egy szerelmi háromszög, zsarolási kísérlet felfedezése után a gyilkosnak már nem sok esélye marad...

Stáblista:

Szereplők

Hercule Poirot
James Japp főfelügyelő
Caroline Sheppard
Roger Ackroyd
Ursula Bourne
Flora Ackroyd
Geoffrey Raymond
Ralph Paton

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
mérlegelõ 2016 dec. 12. - 00:07:02 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Igaz, a »végkifejlet« fogalom sok mindent takar[hat], ez esetben azonban magam is bátorkodom nyomatékosítani, hogy bizony „megváltoztatták” , s nemhogy hátrányára, de gorombán torzító kárára.
Edmond Dantes 2016 dec. 11. - 10:15:52
A cselekmény végkifejletét biztosan nem változtatták meg és a gyilkos biztosan nem úszta meg. Egyebeket a mûrõl ld uitt lejjebb.
Cleo. 2016 dec. 09. - 20:14:48 Előzmény Bazil
Ez a David Suchet - féle Poirot alakítás a legjobb, akármenynyire is eltér az eredetitõl. Sluszsz!
Bazil 2013 júl. 27. - 09:07:50
A könyv elolvasása után egybõl megnéztem a filmet, ami így nagy csalódás volt. Az még hagyján, hogy szereplõket vesznek ki és tesznek be a történetbe, de konkrétan megváltoztatták a cselekmény menetét, és a végkifejletet is. A gyilkos "szerencsére" megúszta. Mármint, hogy a forgatókönyvben is megmaradt neki ez a kétes dicsõség!
David "Poirot" Suchet alakítása zseniális mint mindig, a környezet, a díszletek is a megszokott magas színvonalúak, de a könyvhöz képest a film a futottak még kategória.
A könyv akkorát üt a végén, hogy az olvasása után csak felnézel a könyvbõl és nézel magad elé bután, kb. mint ahogy Hastings kapitány nézhetne, a legjobb, Poirot inspiráló pillanataiban...
A filmbe meg beletesznek ilyen ócska akciófilmbe illõ jelenetet a végére. Kérem, hol van Agatha Christie finom megoldása? Ahol még a gyilkos is úriember, és tudja a kötelességét? Hmmm?
Edmond Dantes 2013 ápr. 14. - 13:27:37 Előzmény k00001
Wow, ugyanez a véleményem, de megelõztél 4 évvel...Semmilyen filmadaptáció nem keltheti azt a döbbenetes hatást, amit annak idején (korom folytán jó régen) a végkifejlet kiváltott belõlem a regény olvasásakor. A trükköt AC még egyszer elsütötte, nem írom le a másik regény címét, mostanában olvastam csak. Utóbbinál végig az volt számomra a kérdés, vajon ugyanaz lesz-e a megoldás, vagy dupla csavarral -ami AC-nél nem ritka- azt hiteti el az olvasóval, hogy ugyanaz lesz a megfejtés, mint Az Ackroyd gyilkosság esetében, aztán végül mégsem...nem írom le, mi lett. Tudod, melyik ez a másik regény?
k00001 2009 febr. 20. - 10:51:57
"Sajnos" Az Acroyd gyilkosság olyan zseniális regény, hogy nem lehet filmre vinni. (Aki ismeri tudja miért, aki nem, olvassa el.)

Azért a film is egész jó.