René - Egy élet a rácsok mögött

Bakancslistához adom
René
16 éven aluliak számára nem ajánlott cseh dokumentumfilm, 83 perc, 2008

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

René Plasil, a törvénnyel szembeszegülő átlagos férfi életét követjük nyomon húsz éven keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. A rendezőnő 1987-től 2008-ig dokumentálta a társadalom peremén élő fiatalember, majd felnőtt férfi megpróbáltatásait a történelem változásainak árnyékában. A René - Egy élet a rácsok mögött afféle dokumentum-naplófilm. A címszereplőnek a rendezőnővel való levelezése, naplófeljegyzései és a történelmi események képeinek beszerkesztése adja a film ritmusát. Megismerjük a társadalmon kívüli ember életét, gondolkodásmódját, érzékeljük a film és a nyomorúságos élet időtlensége mellett az idő, a világ változásait. Třeštíková nem ítélkezik. Dokumentál, s a néző betekintést nyer a rácsok mögötti élet ingerszegénységébe, kilátástalanságába. A szociális téma egyszerre fogalmaz meg kérdéseket az egyéni és szülői felelősségről, valamint a büntetés-végrehajtásról.
Bemutató dátuma: 2009. június 11. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
simplysteve 2013 febr. 03. - 15:12:57 9/10
Nagyon érdekes, igazi kuriózum a film. Must see. Minden kommentár felesleges lett volna, a rendezõnõ ettõl bölcsen tartózkodott is. A film célja szvsz nem az, hogy megsajnáljuk a piti bûnözõ Renét, sokkal inkább célja volt, hogy az életének mozgatórugóit feltárja. Az egoista, sorsáért csak másokat okoló címszereplõ azonban mást nem tud szajkózni, csak hogy a "normális" életet mennyire megveti, valójában a filozófiája eddig terjed. Nem mellékesen kis betekintést kapunk a cseh igazságszolgáltatásba is.
pneklara 2012 szept. 18. - 06:27:31
Ez a film koránt sem sikerült úgy, mint a Marcela. Ki tudna szimpátiával szemlélni a fél életét börtönben leélõ srácot? Az életét csak bûnözéssel tudja finanszírozni.Egy szájkaratés, unszimpatikus ember. Egyetlen percben sem sajnáltam meg ezt a két lábon járó bûzrudat. S mindig azt gondoltam, hogy a következõ évben a haláláról adnak híradást.Mint a veszett kutya,amelyik a gazdájának is a kezébe mar, ez is átveri azt is, aki figyelmet szentel neki.Ezt a filmet végig negatív érzéssel figyeltem, cseppet sem sajnáltam a szereplõjét, mert soha nem jutott el a sorsfordító szándékhoz.
pneklara 2012 szept. 17. - 12:23:07
Úgy látszik, a rendezõnõ szereti az ilyen évtizedekre elhúzódó doku.film készítését. Az õ munkája a MARCELA c. film - nem is régen adták. Hát az engem fejbe kólintott. Mikor elkezdte a filmet forgatni, a fõszereplõ kis fiatal, szépreményû nõvel, senki nem tudta, sejtette elõre, hogy milyen bajok, tragédiák jönnek majd 10-20 év múlva az életébe, s mindig ott volt a kamera. Ha ez is olyan film, akkor meg kell nézni.
2/10
ariskerase 2011 jan. 15. - 07:56:05 2/10
Elég furcsa.
feketevipera 2010 dec. 05. - 22:03:11
Nos, nekem felemás érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Mintha az egész "túl semleges" lenne, nem igazán értettem, hogy René miért is ilyen kiégett, Trestíková homályban hagy ilyen dolgokat, ráadásul az volt az érzésem, ez az alkotás jobbára a cseheknek készült. Mi, magyarok pl. semmit nem tudunk Renérõl, nem ismerjük az írásait. Talán jobban megismernénk tetteinek kiváltó okait, ha olvastuk volna a mûveit. A férfi egyébként meglehetõsen egysíkú ember, állandóan csak a cinikus, majdnem bunkó arcát mutatja a nézõknek, néha még meg is játssza magát. Sajnálni nem igazán lehet, végsõ soron õ sem tett semmit a saját sorsa jobbra fordulásáért, voltak lehetõségei, de nem élt velük. Már fiatalkorában megfogalmazta, hogy nem akar dolgozni, csak könnyen és gyorsan pénzhez jutni. Ez pedig - mint azt tudjuk - tisztességes úton nem megy. René még csak a jelét sem mutatja a megjavulásnak, és miközben arról papol, hogy a saját lábán akar megállni, valójában mindig mások segítségére szorul rá. Nem egyenes jellem, és ez okozza a tragédiáját is. A saját maga által létrehozott katyvaszból nincs kiút, egyre mélyebbre kerül. Ráadásul megbízhatatlan is, számtalanszor megígéri, hogy megjavul, de mindig visszaesik. A pénzt hamar elveri, képtelen beilleszkedni a társadalomba. Igazi felesleges ember, aki azonban nem is akar megjavulni. Visszaél a belé helyezett bizalommal is, a rendezõnõ által rábízott kamerát nem adja vissza. Gondolom, ekkorra már Trestíkovának is elege lehetett Renébõl, amit nem is csodálok. Az volt az érzésem, hogy a férfi tkp. élvezte azt, hogy vele foglalkoznak, és hogy mindig tud úgy ügyeskedni, hogy annyi pénze legyen, amibõl egy ideig kihúzza valahogy. Egyszóval egy kifejezetten unszimpatikus embert ismerhettünk meg a filmbõl, aki még sajnálatra sem méltó.
10/10
vladiszlav 2010 dec. 03. - 00:36:52 10/10
Nem rossz? Nagyon jó! Nem vagyok egy dokumentumfilm-nézõ típus, de ez nagyon tetszett. 20 évig forgatni egy filmet!
toshiba321 2010 dec. 02. - 15:46:42
Nem rossz.