Sophie választása

Bakancslistához adom
Sophie's Choice
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai filmdráma, 150 perc, 1982

Értékelés:

129 szavazatból
Szerinted?

Stingo, a délvidéki amerikai író Brooklynban megismerkedik két lengyel bevándorolttal, Sophie-val és Nathannal. Nem sokkal a második világháború után vagyunk. Sophie túlélte ugyan a koncentrációs tábor borzalmait, de két gyermekét elvesztette. Nathan, a szerelme megtört lelkű ember. Sophie múltját homály fedi. Az asszony nem tud beszélni róla, mert képtelen szembesülni szülei tetteivel és a saját, múltbéli életével. Gyötrő bűntudata választás elé állítja. És Sophie választ. Nagy sikerű regény feldolgozása ez az erős érzelmi hatásokra törekvő alkotás.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1983
    Legjobb színésznő - drámai kategória: Meryl Streep
  • Oscar-díj

    1983
    Legjobb női alakítás: Meryl Streep
  • BAFTA-díj

    1984
    Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Hozzászólások

Szerinted?
háziboszorkány 2021 febr. 04. - 10:03:24
Spoiler!!!!

Aki látta, hátha tudja a választ:
Mi lett volna, ha nem állítja választás elé az a tiszt Sophiet, akkor mind a két gyerek egyből ment volna a gázkamrába?
Másik: lehet tudni, később mi lett a kisfiával? Életben maradt, felnőtt?
háziboszorkány 2021 febr. 04. - 10:00:21 Előzmény simonyija
Igen, igazad van, szerintem meg pont nagyon jól illik Meryl Streephez, nekem kifejezetten tetszett ebben a filmben a hangja.
simonyija 2020 máj. 16. - 17:38:16 Előzmény 21Vick
Azért ez elég egyéni vélemény Bánsági Ildikóról!
10/10
Shela 2020 máj. 03. - 19:10:31 10/10
A pont az 10-es
10/10
Shela 2020 ápr. 30. - 11:15:02 10/10
Meryl Streep jelen korunk legnagyobb, legsokoldalúbb színésznője a mai napig. Drámától a vígjátékig, mindent tud.
10/10
-Vídia- 2020 ápr. 29. - 22:24:36 10/10 Előzmény collin11
"Elnézést, de Liv Ulmannal szerintem jobb lett volna........."
még egy w.c pucoló önjelölt filmrendező..
10/10
napviragi 2020 ápr. 29. - 20:30:14 10/10
Mostanában hallottam csak erről a filmről. Amikor elmondták, hogy az anyát milyen választás elé állították, már megrázott, már az borzalmas volt. Micsoda fájdalommal és bűntudattal kellett ennek a nőnek együttélnie! Ez a legkegyetlenebb dolog, amit egy anyával tehetnek. Meddig tud egy ember elmenni a gonoszságban?! A végtelenségig?! Az ember ebben is nagyon kreatív. És már hosszú-hosszú évezredek óta. Ez egy rendkívül válogatott aljasság volt. A szörnyűségtől való menekülés talán minden útját megmutatták az utolsóig... Csak a megőrülés maradt ki, sajnos az Sophie-nak nem ment. Gyönyörűen ábrázolják mindezt a filmben. Én Meryl Streep-nek mindent elhittem /a kiváló színészi alakítására, az Anyára <3 gondolok/. Lehet még azt mondani, hogy "Uram, bocsáss meg neki, mert nem tudja, mit csinál", vagy már csak ezt lehet mondani, ahhoz, hogy az ember túlélje.
Xxy92 2020 ápr. 29. - 11:54:53
Április 29. - Szerda
21:55 DUNA Televízió

Örülök, hogy a Duna tévének sikerült egy értékes filmet is előkaparnia a sok bárgyú limonádé (pl. Zöld kártya, Fülenincs nyúl) és örökösen ismételt szentes filmek mellett, amik mostanában sajnos ismét elszaporodtak a csatornán.

Érdekesség, hogy ezt a filmet részben Jugoszláviában (Horvátország) forgatták.
1/10
21Vick 2018 júl. 22. - 18:31:27 1/10
Meg az elejen tartok, de Bansagi szinkronja egyszeruen borzalom. Ki ad ennek a nonek szinkronmunkat? Az egy dolog hogy kib..tt irritalo hangja van, inkabb hallgatnam a kreta csikorgasat a tablan egesz nap, de kepes volt tokeletes akcentussal beszelni a tört mondatokat! Vicc.
Meryl sminkjet kicsit tultoltak egy-ket jelenetben, mar egeszen bohocszeru, a Mi tortent baby Jane jut eszembe Bette Davis-szel.
Emlekszem gyerekkent nem szerettem Merylt, mert nem volt szep, se jó nő, nem ertettem miert kap foszerepeket. Raadasul a legtobb filmje lehangolo is volt, nem egy Julia Roberts-fele karrier volt az ove. Aztan persze felnottkent mar ertem es ertekelem a munkajat, valoban o a szinesznok kiralynoje.
collin11 2018 márc. 19. - 20:47:48
Elnézést, de Liv Ulmannal szerintem jobb lett volna.........
10/10
Picim 2017 ápr. 12. - 22:34:57 10/10 Előzmény -greghouse-
Én elolvastam. Nagyon tetszett.
10/10
thegodfather18 2015 márc. 01. - 16:42:10 10/10
Egy remek klasszikus film, zseniális szereposztással.Meryl játéka minden idõk egyik legjobb nõi alakítása volt számomra, amit valaha láttam. Olyan mélységekig hatolt a szerepben, minden mondatával, mozdulatával, mimkai játékával és tekintetével, hogy magával ragadott a fájdalma és a küszködése.
tortura 2015 jan. 01. - 15:45:36 Előzmény pimpampuli
Nagyon a szívembõl szóltál, köszönöm.
gladiolus 2014 dec. 10. - 18:42:44
Greghouse azért egy két spoiler-t kipakolhatott volna, mert gyakorlatilag leírja az egész film tartalmát.
Ez a választás szinte törvényszerû, mert az egyiket mindig jobban szeretik, és általában azt, akire itt is esett az a bizonyos választás. Egyébként rohadt kemény döntési helyzet, amire nincs egyetlen jó megoldás sem.Csendesen végignézegettem a filmet, nem voltam érdektelen, fenntartotta a figyelmemet, de az igazi borzongás az a rész volt, amikor a cselekmény elérkezett a választáshoz, ott hirtelen felélesedett minden. Igen, megerõsítem, hogy a szerencsétlennek kétszer kellett választania, nemcsak egyszer.
Ezért az alakításért Kevin Kline is kaphatott volna díjat, mert nem volt semmivel sem kisebb, sõt zseniális volt.
Én Meryl Streepet elvbõl nem értékelem soha, egyetlen topikban sem, ebbõl kifolyólag itt sem fogom. De megvan róla a sajátos véleményem.
iciri 2012 szept. 17. - 19:40:46 Előzmény -greghouse-
De igen, végigolvastam :-) És elgondolkodtató volt amit írtál. Én sajna most vettem észre, hogy megy az egyik csatornán, de majd megpróbálom elkapni legközelebb az elejérõl. Meryl amúgy is nagy kedvenc!
kata3 2012 aug. 01. - 15:18:17
Nem tudtam végig nézni, és nem Meryl miatt, mert õ tökéletes volt mint mindig.
10/10
-greghouse- 2012 júl. 30. - 01:34:27 10/10
...és ha már elkezdtem (és még mindig nem tudok aludni) azért Kevin Kline-t is jelölték díjakra, csak nem kapta meg, és a rendezõt is, õ is "csak" Európában kapott díjat.
...Semmiképp ne feledjük a zseniális, Oscar és egyéb díjas fényképezést, Nestor Almendros vezetõ operatõri munkáját, gyönyörûek a képek. Almendros spanyol volt, és fõleg az új hullámnak dolgozott, Francois Truffaut és Eric Rohmer kedvenc filmese volt, és olyan filmeket fényképezett (többek közt) mint a Kramer kontra Kramer (Streep és Hoffman), az Imagine-John Lennon, az Utolsó Metró, a Clair térde, a New Yorki történetek (Woody Allen), a Billy Bathgate, a Kék laguna (a film vacak, de a fényképezés...), vagy a Heartburn (Streep és Jack Nicholson gyönyörû filmje két hajléktalanról). Nem igazán vidám filmek, de a legnagyobb operatõrök közt tartják számon. Én itt is a közelképeit, az arcok rezdüléseit, az árnyalatokat látom, mint a Kramer...-ben, de vannak más felejthetetlen képei is, mint itt a Brooklyn hídon két jelenet is, mint egy pókháló szövi be az embereket...
..Jó éjszakát, ha valaki olvasta volna, talán tudok aludni.
10/10
-greghouse- 2012 júl. 30. - 01:15:04 10/10
..Hát tényleg nem egy Jim Carrey féle marháskodás. Maga a cím (Styron regényéé és a filmé ugyanaz) fogalom lett nemcsak a szociológiában, de a matematika egyik ágában, a játékelméletben is. Én magam egy komplett órát töltök a tanítványaimmal a kérdéssel, mit választanának. Van, aki azt mondja, rábízná a német tisztre. Igen, de akkor az õrület másik forrása az lenne, hogy nyomasztaná, talán mégis megmenthette volna az egyik gyereket. Más azt mondja, nem dönt, õ is velük megy. Csakhogy Höss, a parancsnok õt szándékosan élve hagyná, éljen együtt a tudattal, stb. Tehát nincs jó megoldás, játékelméletileg ez nem "zéró összegû" játék.
...A "választás" szó azonban mást is jelent, amire alább utaltatok ti is: Sophie valóban VÁLASZTJA a paranoid skizofrén férjet, nemcsak az elején, de a végén is, még a halálban is, mert egy olyan paranoid skizofrén világban kellett irracionális õrült helyzetben döntést hoznia, ami után a "normális" világban már nem találja a helyét, és ismét a paranoid skizofrén "társat" választja, mert nem tud a múltja elõl menekülni.
...Az viszont téved, aki azt gondolja, hogy ez a film a nácizmusról vagy a fasizmusról szól. Az csak ürügy, itt egy nõ életérõl van szó, akit egyetlen lehetetlen kimenetelû döntés egész életére meghatároz, tönkretesz.
....Pakula, a rendezõ (aki szintén lengyel származású volt, RIP, autóbalesetben halt meg 60 évesen, és olyan filmeket csinált, mint Az elnök emberei, vagy a Pelikán ügyirat, stb.) sok nõt castingolt, állítólag Meryl Streep a szó szoros értelmében térden állva könyörgött a szerepért, de Barbra Streisand is, õt gyorsan elvetette Pakula, mert hitelesen árja katolikus tipus kellett neki, és Barbra ugyebár minden, csak nem az. Pakula Liv Ullman és Streep közt vacillált, végül (nagyon jól döntve) Streepnek adta. Kevin Kline-nak ez volt az elsõ komolyabb filmszerepe, és nagyon jól sikerült (ez után figyelt fel rá John Cleese és más is.) Peter MacNicoll ugyanúgy.
....Meryl Streep annyira átélte, én már sokszor írtam, hogy megtanult németül meg lengyelül meg lengyel akcentusú németül és az angolt is lengyel akcentussal beszélni. Viszont az utolsó húsz perc õt magát is annyira megrázta, hogy a kész filmben a végét sohasem nézte meg saját állítása szerint.
...Én Amerikában láttam elõször, és ott mikor németül beszéltek, vagy lengyelül, mindig feliratozva adták angolul, szerintem az valahogy hitelesebb volt, de tévében tudom, kerülik a feliratozást nálunk. Kár.
..Még egy érdekesség. Mint Meryl Streep sok más filmje (különösen ez, és a Francia Hadnagy szeretõje, de több is) Európában sokkal népszerûbb, mint az USAban. Igaz, a legjobb filmjeit európai (származású) rendezõk jegyzik.
...Bocs, hogy sokat írtam, úgysem fogja senki végig olvasni. Csak nehéz aludni ez után a film után.
10/10
pimpampuli 2012 júl. 30. - 00:49:37 10/10 Előzmény Sadenal
Aki abban az idõben még nem élt, soha nem tudja még elképzelni sem, de sokan el sem hiszik.
Pedig ez a borzalom megtörtént és ha nem állnak a sarkukra a jóérzésû emberek, a történelem megismétli önmagát.
Mint a gomba nõnek ki a földból az újfasiszták.
10/10
pimpampuli 2012 júl. 30. - 00:43:12 10/10 Előzmény manzanilla
Borzalmas volt az a kor és manapság egyre több gonosz gondolatokka teli fejû ember van.
Mint 'ha a földbõl nõnének ki.
Nem lesz jó vége attól félek.
Mielõbb fel kellene lépni velük szemben, mert meg ismétlõdik ez a borzalom.
Nagyon jót alakítot a filmben a mûvésznõ, megérdemelte a díjat.
Összes hozzászólás