Szemben az erőszakkal

Bakancslistához adom
Friendly Persuasion
amerikai filmdráma, 132 perc, 1956

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A Birdwell család a minden erőszakkal szemben elkötelezett kvéker felekezethez tartozik, amelynek tagjai a polgárháború éveiben sem hajlandóak fegyvert fogni. A front azonban egyre közeledik indianai otthonukhoz, és a déliek fosztogatásairól nyugtalanító hírek érkeznek. Míg a szülők, Jess (Gary Cooper) és Eliza (Dorothy McGuire) kitartanak a teljes erőszakmentesség mellett, nagyobbik fiuk, Joshua (Anthony Perkins) csatlakozik a fegyveres önkéntesekhez, hogy útját állja a közeledő déli seregnek. Amikor Joshua lova gazdátlanul tér vissza a farmra, Jess előveszi rég letett puskáját, és elindul, hogy felkutassa fiát a harctéren.

Stáblista:

Szereplők

Jess Birdwell
Eliza Birdwell
Josh Birdwell
Little Jess

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1957
    Arany Pálma

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2014 júl. 19. - 14:22:47
Úristen, de rossz ez a film!
Egy órája nézem, és még semmi nem történt benne.
A kvékerek életének ilyen aprólékos bemutatása azért túlzás, a negédes mondatok, a csöpögõs gesztusok, a szeretet és a béke végtelen áradása - nem szívesen mondok ilyet, de tömény giccs az egész.
Se nem westernfilm, se nem kalandfilm, és még drámának sem jó.
Lehet, hogy a végére kialakul valami, de nem biztos, hogy én azt megvárom.
feketevipera 2013 aug. 30. - 19:30:53
Egyszer megpróbáltam végignézni a filmet, de nem sikerült, kb. háromnegyed óráig bírtam a gyûrõdést. Számomra túl lassú volt a kezdés, alig történt valami, bár ennek nyilván megvolt a maga súlya: valószínûleg hangsúlyozni akarták, hogy ebbe az idilli világba tör be a polgárháború. Ennek ellenére véleményem szerint túl sokat pepecseltek a család életének aprólékos bemutatásával, és azt hiszem, kicsit giccses, negédes is volt a sztorinak ez a szelete. Amúgy a színészi játék megítélésem szerint nem volt rossz (már amennyit láttam), de szerintem a két férfi fõszereplõ kivételével a többi figura többsége eléggé statikus volt, mintha kevés lett volna a valódi, bonyolult jellem. Ez csak az én szerény véleményem, de azt hiszem, kicsit húzhattak volna a filmen, az elejét is feszesebbé tehették volna, bár régebben nyilván nagyobb "divat" volt a lassabb tempó.