Titkok és ereklyék

Bakancslistához adom
Ancient X-Files
amerikai dokumentumfilm sorozat, 60 perc, 2010

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Ma, a televíziózás, az internet és az okostelefonok korában látszólag nincsen olyan adat, információ, amelyhez ne tudnánk hozzájutni egy-két gomnyomással. De mi van azokkal a rejtélyekkel, amelyekhez már évszázadok, sőt évezredek óta nem találja a kulcsot az emberiség? Ezekkel mit kezd a modern technika?

A Nat Geo Titkok és ereklyék című sorozatának 13 részes második évada a történelem néhány legmakacsabb talánya nyomába ered - valamint olyan vadonatúj régészeti felfedezéseket tár elénk, amelyek ahelyett, hogy megválaszolnának egy kérdést, száz másikat vetnek fel... Az izgalmas, dinamikus, pergő ritmusú epizódokban tartsanak neves tudományos nyomozóinkkal, amint tárgyi bizonyítékok, szakértőkkel készített interjúk és a legmodernebb technológia segítségével megpróbálnak világosságot gyújtani ott, ahol eddig homályban tapogatóztunk...

Mona Lisa talányosnak mondott mosolya évről évre turisták millióit vonzza a Párizsi Louvre Múzeumba. De mi van akkor, ha valóban lappang valami titok e híres mosoly mögött? A Mona Lisa-kód című epizód Leonardo da Vinci korába kalauzolja a nézőket, hogy utánajárjon, lehet-e valami annak a tudósnak az elméletében, aki szerint - szabad szemmel láthatatlan, csupán nagy felbontású fényképfelvételeken előtűnő - jelek és betűk vannak elrejtve a festményen. Az olaszországi Montesiepiben, egy, a San Galgano-apátsággal szomszédos kápolnában egy kard áll ki egy kőtömbből. Igaza lenne azoknak a kutatóknak, akik azt állítják, hogy a különös ereklye a titokzatos Artúr-király legendájához kapcsolódik? A Kard a kőben erre keres választ a múltban izgalmas időutazást téve és a jelen legújabb régészeti eredményeit számba véve.

A torinói lepelre, melybe a hagyomány szerint Krisztus testét burkolták a keresztről való levétele után, évszázadok óta áhítattal néznek a keresztény hívek. Az ereklye azonban most ismét a tudományos figyelem középpontjába került, mivel egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat titokzatos betűket fedezett fel rajta... Lehet, hogy a legmodernebb képalkotó berendezések pontot tehetnek a lepel eredetiségéről szóló viták végére? Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve azt sugallja, hogy Mária Magdolna nemcsak hogy Jézus felesége volt, de gyermekeket is szült neki. Mi a valóság ezzel az ellentétes megítélésű bibliai szereplővel kapcsolatban? Egy nemzetközi tudóscsoport ezt kutatja a Mária Magdolna rejtélye című epizódban. Nem messze a Holt-tengertől, egy egykor buján zöldellő völgyben egy régészcsoport különös agyagedény-maradványokra bukkant, melyek - a fizikai vizsgálatok eredményei alapján - egy adott pillanatban akkora energiasokknak voltak kitéve, mint amit például egy atombomba robbanása okoz. Lehet, hogy az isteni harag által elpusztított bűnös városok, Szodoma és Gomora helyét találták meg a kutatók?

A Titkok és ereklyék egy négyezer éves templomba is ellátogat, melynek falai - a tudósok legnagyobb megdöbbenésére - tele vannak ősi, a csillagok állásához igazodó vésetekkel. Ez a lelet azt jelenti, hogy az ember sokkal hamarabb belekóstolt a csillagászat tudományába, mint ahogy azt eddig gondoltuk? Lehet, hogy a templom misztikus jelei a Nazca-vonalak rejtélyének megoldásához is közelebb visznek minket?? És ha már szóba jött Peru, mi a helyzet a híres andesi múmiákkal? A sorozat egyik leglátványosabb epizódjában látogassanak el a Chachapoya törzs egy ősi, nemrégiben felfedezett hegytetői fellegvárába, melynek falai közt több száz - fájdalomtól eltorzult arcú? múmiára bukkantak a régészek!

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?