Új haza

Bakancslistához adom
Nybyggarna
svéd filmdráma, 157 perc, 1972

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
WASKER 2022 máj. 22. - 21:22:15
Érdekelne mindkét film magyar felirattal - az eredeti hosszúságú változatban még annál is jobban...
aljona 2021 nov. 21. - 14:04:11
Ha érdekel az Emigránsok (vagy Kivándorlók) és folytatása, az Új haza magyar felirattal, írj.
Jim Hacker 2015 febr. 28. - 17:55:27
Magyarul: Új haza. A "Kivándorlók" folytatása, Vilhelm Moberg regényeinek megfilmesítése. Szívesen elolvasnám a regényt is, nagyon érdekes ábrázolása svéd földmûvesek kis közösségének, elõször a hazájukban, ebben a részben pedig Amerikában. Vallásosságuk is megérintett, ami a saját országukban idõnként a vallási elöljárók kénye-kedvének kellett hogy megfeleljen, csak úgy mint máshol. Az új hazájukban is vannak papok, viszont magasabb rangú egyházi képviselõjük és saját templomuk hosszú idõn át nincsen.

Svédek tömegesen vándoroltak ki Amerikába az 1850-es éveket követõen, fõleg Minnesota államba és környékére. Karl Oskar és családja a legelsõk között települtek át az új kontinensre. Indiánok elég keveset látszanak, azért nem mondanám hogy hamis képet ad róluk a film. Egy brutális mészárlás meglehetõsen felkavaró bemutatása, habár elõfordulhatott hasonló eset, azért nem volt teljesen helyénvaló. Az indiánok tömeges felelõsségre vonása (értsd: kivégzése) viszont ritkán kerül ilyen erõvel bemutatásra.

Az 'Új haza', az elsõ részhez hasonlóan, érdekes bepillantást nyújt az emigráns gazdálkodók mindennapos gondjaiba, és ez hitelessége miatt különösen figyelemre méltó. A lassú részeket rendszerint fontos dolgok megvitatása követi, így végig érdekfeszítõnek találtam. Azonban, Robert és barátja Arvid megpróbáltatásait valahol Kaliforniában, ilyen tömény unalommal, buta dobpergéssel, beszéd nélkül bemutatni nagy baklövés volt. Ezt az idegesítõen elnyújtott de nagyon keveset mondó részt biztos kihagyom, ha még egyszer megnézem.