Utas és holdvilág (Irodalmi utazás Szerb Antallal)

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2006

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1937-ben írt mű, amelynek sugallatára az irodalmi dokumentumfilm született, generációk óta igazi kultuszregény. Írója saját ifjúkorának romantikus emlékeit idézi meg, amelyek helyszíne a régi Buda és Pest. A könyvet ugyanakkor áthatja az az elementáris vágy, amely őt és nemzedéktársait Itáliába vonzotta.
Az Utas és holdvilág főszereplőjét ifjabb éveinek hol vonzó, hol kínzó élményei elkísérik olasz földre, ahol immár meglett férfiként és konszolidált polgárként feleségével a nászútját tölti. Ám a főhős számára mindez inkább titokzatos utazás a múltba, amelynek - hitvesét hátrahagyva - a nyomába ered. Gondolataiban az ifjúkori barátok és szerelmek árnyékként követik Velence sötét sikátoraiba, Ravenna döbbenetes szépségű freskói alá, Firenze pompás palotáiba, Toscana derűs dombjaira, Umbria misztikus városaiba, Róma több ezer éves kövei közé.
A képsorok a regényt idézve villantják fel a varázslatos helyszíneket és a múlt rejtélyeit. Eközben képet alkothatunk a mű születésének különös körülményeiről és arról, miért vált Szerb Antal regénye megírása után jó 70 évvel népszerűvé Európa több országában is.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?