Világ-nézet

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

A műsorban minden héten négy embert ül le egy asztalhoz. Ők mindannyian különböző világnézetűek, de istenhitük közös. Így lesz a Világ-Nézet egy olyan műsorfolyam, ahol hétről hétre különböző emberek megvitatják az elmúlt hét legkülönbözőbb közéleti, kulturális, vallási eseményeit. A műsorban az újságíróké főszerep. Olyan tollforgatóké, akik valamely felekezethez tartoznak, de világi médiumnál dolgoznak. Sokszor tűnhet úgy, hogy az újságírók tematizálják a közéletet, és pont ezért érdekel minket az, hogy vallásos emberként mi az, amelyre ők fókuszálnak.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ibrahim Moshe 2018 jan. 18. - 01:17:50 10/10
Azóta rájöttem, hogy a HVG-s üdítõ kivétel: Dobszay János
10/10
Ibrahim Moshe 2018 jan. 18. - 00:56:33 10/10
Az elõzõ hozzászólásomat az \"Ábrahám gyermekei\"-hez írtam.
A \"Toll és kereszt\" számomra azért volt fontos, mert: elõször is tökéletes ökumenizmust sugárzott, megtudtam, hogy van egy \"evangélikus.hu\" és egy \"református.hu\" is. Mindkettõ nagyon rokonszenves. A Képmás magazint és Nõk lapját azóta olvasom, amióta itt megismerkedtem Krudy Tamással, akinek minden szavával egyet tudtam érteni. A HVG munkatársa is nagyon pozitív és rokonszenves kivételt jenentett számomra. Sajnos a neve pillanatnyilag nem jut az eszembe - nem tudom, hogy vajon még mindig az-e a munkahelye? A kivételt azért írtam, mert az a benyomásom, hogy az 1990-es évek óta a HVG (majdnem?) minden cikkírójából a Sátán beszél!
10/10
Ibrahim Moshe 2018 jan. 18. - 00:16:06 10/10
Csodálatos és felemelõ ismeretterjesztõ mûsor volt! Ebben a mai világban, amikor világnézetek esnek egymásnak, nagyon nagy szükség lenne továbbra is egy ilyen mûsorra! Nem tudom, hogy a Duna TV miért olyan idõpontra tette ezt a mûsort, amikor gyakorlatilag senki sem néz tv-t! Én mindegyik epizódot láttam, de csak azért, mert mindem mûsort fel tudok venni, és akkor nézem meg, amikor tudom és kedvem van hozzá!
Óriás nagy kár, hogy megszûnt, és jelenleg egyetlen csatornán sincs semmi, ami pótolhatná. (Még a leg színvonalasabb M5-ön sem!)
pvcpadlo 2015 dec. 19. - 09:50:42 Előzmény BicskaMaxi
Ha ez remek, milyen a fogalmaid szerint a szar, demagóg, szájba..rágós mûsor :) ? A kis hülye fejszámoló mûvész Fülöpke, ha legalább a zsebébõl kivenné a kezét, és utána nézne_saját érdekében_ miket hazudozik össze, kiket hív meg és azok a barmok miket is írogattak a Fennálló idején...fáradtságos és uncsi is, nem csinálna ekkor hülyét magából...:)minden alkalommal.
1/10
DUNAWÖLD 2014 júl. 13. - 02:07:10 1/10
Engem victorné erdõs eszter kergetett az émelybe, aki ref lelkész,
azzal, hogy SZÉLESEN VIGYORGOTT A FOGAI KÖZÜL, miközben tinédzserek
öngyilkossága volt a téma. Nem normális a nõ, megélhetési vallási celeb,
DURVÁN KONTRASZELEKTÁLT. Felháborító, döbbenetes.
tollas 2014 máj. 04. - 16:27:52 Előzmény drProktor
Pedig a Csókay mûsorban volt egy jó idézet ami meggyõzhetett volna. Talán Máraitól, de nem vagyok benne biztos.
drProktor 2014 máj. 04. - 01:49:10
A mûsort nem szoktam nézni, most kiváncsiságból mgnméztem.
Nem fogok rászokni. Elképesztõ közhelygyûjtemény.
A nem eredeti közhelyek pedig nem eredeti küzhelyek maradnk,
akármilyen vallási vagy ideológiai szósszal próbálják is leönteni õket
Lefginkávv kifogásolhazó a hazugság és az agresszivitás.
Ez a kettõ összefügg és föltételzik egymást.
Hogy elõhozom az agresszivitást, az föltehetõleg meglepõ,
hiszen egy hangos szót nem szólnak,
kenetes mézesmázossággal folyik az agitáció.
Pont ma volt elõtte egy lb 10 perces mûor,
amelyben Csóka(Csókay) agysebész nyilatkozott a vallásosságáról.
Na, az sokkal érdekesebb lett voln, mint mûsor.
Engem õ se gyõzött meg.
Régi gondom a vallásossággal, hogy nem racionalizálható,
márpdig az ember racionális lény (már, aki!),
ha teszik, Isten legszebb ajándéka amiz adott, a ráció.
drProktor 2014 máj. 04. - 01:37:16 Előzmény pvcpadlo
Tõkéczki elvzárs egy ekvtelen akarnok buzgó mócsing, nem különösebben eszes sz-házi,
aki próbálgatja sütögetni a saját pecsenyéjét.
Az általad idézett marxizáló duma a korabeli koordináta rendszerben is gyerekes és téves,
pont mint a mostani koordinátarendszerbena jelenlegi ostobaságai.
Méltó párja SvchmidtMarischkának.
10/10
BicskaMaxi 2014 márc. 02. - 05:45:10 10/10
Remek mûsor.
10/10
BicskaMaxi 2014 márc. 02. - 05:44:00 10/10 Előzmény E-gon
Elõtte éjjel az elõzõ rész ismétlése megy. :)
1/10
E-gon 2013 júl. 21. - 23:36:47 1/10
Világ-nézet Nõi szemmel

Az asztal körül három pasi.
pvcpadlo 2013 jan. 28. - 12:39:27 Előzmény kõmacska
Tõkéczi elvtársat csodáltam tegnap Smidt Mária nasasszony társaságában...:O)
Ejnye Tõkéczki et...éppen Ön ...mondja, hogx eggyesek próbálják a múltjukat elsimítani?????




"A marxizmushoz valo eljutasnak ket feltetele van:




1. szubjektiv-egyeni erdeklodes, minoseg, lehetoseg: a, gondolati azonosulas b, erzelmi azonosulas 2. intezmenyes formak, modszerek, lehetosegek: a, iskolai keretekben b, 'kozeleti' keretekben A ket feltetel kozul az elsot fontosabbnak tartom, mert ez az utobbiak meglete nelkul is elvezethet valakit a marxizmushoz, mig az utobbi az elobbi hianyaban legfeljebb 'kameleonokat' nevel." "A marxizmushoz vezeto legfontosabb tenyezo, a tarsadalom iranti erdeklodes - makro es mikro szinten egyarant - a vilagban lepni kezdo serduloknel eleve adva van." "[...][a marxizmussal valo] erzelmi azonosulasnak [...] oriasi nehezsegei vannak: tarsadalomtortenetileg rovid tavon kiirthatatlanul meg meglevo eloiteletek, 25 ev sulykolt antikommunizmusa, a vallasossag eros nyomai a szokasok szintjen, tovabba a sztalini torzulasok szomoru emleku gyakorlata vagy az uj individualizmus kispolgari jelensegei stb." "Atalakulo kornyezet (ez leggyakrabban bomlo csaladi kereteket jelent), eltunt szent, etikai tilalomfak, akceleracio, kornyezetszennyezodes, eroszak es tarsadalmi emlekezet (Trianon, Horthy-rendszer, fasizmus stb.) mind-mind olyan tarsadalmi, tudati elemek, amelyeknek felerosodve van szerepuk egy a szocializmus viszonyai kozott varosiasodo (nemely retegben 'polgarosodo') tarsadalomban. Mindezek az elemek pedig a marxizmus mint filozofia, illetve a hozza kapcsolodo ideologia ellen hatnak." "[...] az utobbi idoben a fiatalok vallasi erdeklodesenek novekedeset lathatjuk. Persze - ez ismet csak egyeni velemeny - nem mely, nem vegiggondolt ez a vonzodas. A massag, az egyeniseg kereseset jelenti. Azt hiszem, Lukacs Gyorgy kategoriaja, a 'vallasos ateizmus' jol illesztheto lenne erre a jelensegre." "Ugyanitt emlithetnem meg a nacionalista hangulatok ujabb jelentkezeset. Vilagszerte eszlelheto tendenciakrol van szo persze, de nem magyar sajatossagok nelkul. Tortenelmunk eme rakfeneje is alkalmasnak latszik vilagnezeti alapozasra. Veszedelmet fokozza, hogy sajnos Europaban nehany helyen szinte hivatalos partfogasban reszesul. A 'nemzet' most [a szocializmusban] nem kapcsolodik 'lejarathatoan' a politikahoz. Ez a nem hivatalossag teszi eppen vonzova, kiprobalandova." "A formalis igazsag nem tanit minosegi kulonbsegre. S igy a szamonkeresnel visszakapott hibatlan definicio is csupan csak format jelent, nyelvi panelt - az etikai elkotelezettseg hianyaval. Az ilyen igazsagok futasi ideje pedig nem maguktol, hanem a kulso vilag konfliktusaitol fugg - az elso krizispont felbontja oket az egyeni erdek, a kenyszer legkisebb jele es neha a belatas kovetkezteben. A marxizmus igazi eselye a nem formalis meggyozesben van."



Tõkéczki László 1978/2 Kritika..:O)
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 21. - 13:06:31
Hát nézd - pedig de, erre értették, ebben nyugodt lehetsz. Mert ez egy "speciális kifejezés" az újszövetségben, és az apokalipszisre vonatkozik:
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, a milyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha. (Mt 24:21)
És mondék néki: Uram, te tudod. És monda nékem: Ezek azok, a kik jöttek a nagy nyomorúságból, és megmosták az õ ruháikat, és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében. (Jel. 7:14)
Ugyan van több idézet is, de ez a kettõ miatt ez a kifejezés az apokalipszis idejéhez kötõdik.

A többi, amit írtál, elég kezdetleges gondolatmenet. Javaslom, hogy keress egy vallásfilozófiai mûvet, abban elmélyedhetsz.
illuminator 2012 ápr. 21. - 12:51:07
Huhhhh izé ööööö ebbõl a káoszból és rettenetbõl amit leírtál még kevésbé értem,h miért ilyen rohadtul fontos,h belekényszerítsek valakit…. Mindenesetre mivel szerencsére megvan a döntési lehetõségem, én úgy döntöttem,h nem fogom ezt a hibát elkövetni.
De a mûsorvezetõ biztosan nem erre a thrillerre gondolt amit leírtál, hanem egészen egyszerûen az emberi létezés általános, mindennapi nyomorúságára, mindenféle fantasy nélkül, és ezen keresztül emelte ki a különbözõ vallásos gyülekezetek fontosságát, ahol bárki menedékre lelhet e hétköznapi nyomorúság elõl. Azt gondolom egyébként, h a vasárnapi mise is ugyanezt a célt szolgálja, vagyis az egész heti értelmetlen kínlódás elfogadását igyekszik megkönnyíteni, tehát az a célja,h az emberek könnyebben nyeljék le a szart. Csak én ezt rohadtul nem értem, ugyanis ebben az embereknek csak egy gonosz erõ segíthet. Csak a gonosz „segíthet” abban,h értelmetlenül nyomorogjunk, nyeljük a szart, és ezt „isten” akarataként elfogadjuk. Ugyanakkor mindez azokban a templomokban történik, ahol a teremtõ isten igéjét hirdetik… Ha isten jó volna, nem nyeletné velünk a szart, ebben biztos vagyok. Sõt, az emberi létezés sem volna eleve nyomorúságos. És akkor nem is volna szükség vallásos gyülekezetekre, mert nem lenne miért és mi elõl odamenekülnie bárkinek. Mindenki jól érezné magát. Hoppá…akkor viszont vallásra sem lenne szükség, ahogy semmilyen hitre sem. Akkor ugyanis nem kellene a szarról azt hinnünk, hogy az nagyon jó, nem kellene senkinek ezt a hazugságot hirdetnie, mert tényleg jó lenne és a jó önmagában igazolást adna mindenkinek. Nem kellene hamis igazolást osztania egyetlen hamis szervezetnek sem, amelyekhez jelenleg menekülni lehet a tényleges nyomorúság elõl.
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 21. - 12:34:08 Előzmény ennyi baromságot...
vagy a "Világvakítás".
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 21. - 12:30:11
Ábrahám persze hogy nem volt zsidó, mert a zsidó szó azt jelenti, hogy júdai. Júda pedig Izrael (Jákób) egyik fia volt, a róla elnevezett törzs õsatyja. Izrael Izsák fia, Izsák pedig Ábrahám fia; Júda tehát Ábrahám dédunokája volt, és még õ sem volt "zsidó", hanem csak a belõle származó törzs tagjai. Amúgy Júdán kívül még 11 másik törzs is van, akik szintén Izrael részei, és mégsem zsidók. :)))
Ez nem elhanyagolható nüansz, az ördög ugyanis mindig a részletekben lakik..... :P
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 21. - 12:08:04
A mûsort nem láttam, de kapisgálom, hogy mirõl lehetett szó. Az ún. "nagy nyomorúság" az apokalipszis idejét jelenti, pláne annak elsõ felét, mert a második fele már inkább Isten haragjának napjait jelenti.
Ennek oka az, hogy a sátán, aki jelen pillanatban is a mennyország lakója, az angyalaival együtt levettetik a földre. A levettetés oka az, hogy a mennyben egy háború tör ki Mihály arkangyal és az Isten angyalai, valamint a sátán és az õ angyalai között. Vagyis, a sátánt nem Isten, hanem az angyalok hajítják le a mennybõl. Amikor leesik, akkor az ige szerint igen dühös, mert tudja, hogy kevés ideje van. És ráront a gyülekezetre. Tulajdonképpen a kereszténység megsemmisül a földön. Persze nemcsak a keresztények halnak meg, hanem általános emberi nyomorúság lesz, hiszen az ördög minden embert gyûlöl. Amikor ezt véghezvitte (42 hónap alatt), akkor Isten bosszút áll a népe kiirtásáért, az az idõ tehát azért is rettenetes, mert nem csupán a sátán pusztítja a földet, hanem Isten is. Az egész rettenet vége egy háború a földre visszatért Krisztus és az antikrisztus között. A sátán ezer évre börtönbe kerül és beköszönt egy ezeréves béke, Krisztus földi királysága. Aztán lesz Armageddon, aztán meg az utolsó ítélet, aztán pedig egy teljesen másik világ.
illuminator 2012 ápr. 21. - 11:46:39
én csak annyit szeretnék kérdezni mindenkitõl, de fõleg a vallásos emberektõl, hogy a mûsorvezetõ által a mûsor zárásakor említett "NAGY EMBERI NYOMORÚSÁG" - mely elõl ugyebár lehetõség van vallásos gyülekezetekbe menekülni - szóval ez kinek a mûve??? kitõl kapjuk v. kaptuk ezt a nyomorúságot? és miért? ki a felelõs érte? netán az ember? de hát az embert isten alkotta nem? így csak a teremtõ lehet felelõs érte szerintem. és ha az emberi lét a vallásos, demagóg, elvakult hívõ mûsorvezetõ szerint is nagy nyomorúság, akkor miért ilyen hihetetlenül fontos a szaporodás? miért ilyen fontos, hogy ezt a nyomorúságot fenntartsuk??????????????? röviden: ha az élet szar, akkor miért szaporodjunk benne?????????????????????????????
ötödik elem 2012 ápr. 21. - 11:23:39
Abban a részben, amit láttam a zsidó rabbi nem sokat tudott mondani. Fejtegetése abból állt, hogy az emberek bûnöket követnek el, amit más embereknek kell kijavítaniuk. Mellesleg míg a zsidók nem fogadják el Jézust megváltónak, addig az iszlám igen. Akkor melyik vallás áll közelebb a kereszténységhez? Ábrahám pedig nem lehetett zsidó, mert ahogy az Ószövetségben maguk a zsidók is leírják, Ábrahám Kis fia volt és Ur városából jött el, ami pedig sumer város volt akkoriban. Végre ideje lenni tisztába tenni a dolgokat..
vi_zi 2012 márc. 31. - 11:16:06
Elõzõ hozzászólások nagy többsége = a mély érzelmi, és erkölcsi intelligencia hiánnyal,
ha nem tetszik, kérem ne nézzék!
Összes hozzászólás