Az aktuális rész ismertetője: Vajon mi az a tót-dog? Ismerik-e a machljovancát? Ettek-e már cigánykát? Ha igen, ha nem, érdemes lesz velünk tartani békéscsabai konyhaművészeti kalandozásunkra! A statisztikai hivatal adatai szerint Magyarországon a születéskor várható élettartam Békéscsabán a leghosszabb. Vajon minek köszönhető ez? Mennyire függ össze mondjuk az étkezéssel vagy a szlovák gyökerekkel? 2022. október 1. talán mérföldkőként íródik majd be a békéscsabai gasztronómiai történetébe, hiszen a szlovák tájházban aznap mutatták be a Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata gondozásában megjelent "Dobrí apeťík!" című szakácskönyvet. Békéscsabai szlovák nyelvjárásban a cím annyit jelent: Jó étvágyat!. A több, mint 30 régi szlovák étel receptjét _ csabai szlovák nyelvjárásban valamint magyarul _ tartalmazó szakácskönyv fogásait persze meg is lehetett kóstolni a szlovák tájház udvarán. Aki pedig belelapoz a kiválóan szerkesztett, grafikailag is ötletes, színes kötetbe, sokkal többet kap évszázados ételrecepteknél _ a valódi csabaiságot.
A műsor ismertetése: A Domovina hetente jelentkező szlovák kulturális magazin, mely tájékoztat a magyarországi szlovákság kultúrájáról, történelmi, zenei, eszme- és művelődéstörténeti, tudományos, gasztronómiai, etnográfiai értékeiről. A műsor küldetésének tartja az anyaország, Szlovákia értékeinek bemutatását is, és rendszeresen jelentkezik monotematikus adásokkal, dokumentumfilmekkel is.
Hozzászólások