Univerzum - A Nagy-hasadékvölgy / A kelet-afrikai hasadék tavai között

Bakancslistához adom
osztrák-német ismeretterjesztő filmsorozat, 2. rész, 50 perc

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A kelet-afrikai hasadék kettészakadt, van egy keleti és egy nyugati ága. A két ág: ég és föld. A különbség: a víz. A keleti ágban a víz ritka kincs, csupán sekélyvizű, sós sivatagi tavakra korlátozódik. A nyugati ág buja esőerdőkkel és a bolygó második legnagyobb édesvíz-készletével dicsekedhet. A köztük húzódó terület ősi kőzetéből - lehetséges, hogy egy önálló mini-kontinens lesz a jövőben. Sós tavak és sűrű erdős hegyekkel körülvett szavannák tarkítják. Ezekben a nagyon különböző természeti csodákban egy a közös: valamennyien a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgy részét képezik.
Az anyagáramlások miatt a hasadék egyre szélesebbé válik. Némelyik megtelik vízzel, tavak láncolatát alkotva. Ezek a vízzel megtelt hasadékok a Viktória-tótól nyugatra találhatók. A legészakibb az Albert-tó, a legdélibb a Malawi-tó, köztük pedig a Tanganyika-tó. Ez a világ leghosszabb és legöregebb tava.

A műsor ismertetése: A Nagy-hasadékvölgyet az afrikai és ázsia földkéreglemezek távolodása hozta létre, ami északon 35 millió évvel ezelőtt kezdődött. Kelet-Afrika lemezének elsodródása az afrikai tömbtől 15 millió évvel ezelőtt indult meg. A litoszféra vastagsága a kelet-afrikai hasadéknál 100 kilométerről 20 kilométerre vékonyodott. Néhány millió év múlva szét is törhet és akkor Kelet-Afrika leválik Afrikáról. A vulkáni tevékenység e hasadék mentén erős és olyan vulkanikus hegyek kialakulásához vezetett, mint a Kilimandzsáró, a Kenya-hegy, a Karisimbi, a Nyiragongo, a Meru, az Elgon-hegy vagy a tanzániai Kráterhegyvidék. Az Ol Doinyo Lengai, a Föld egyetlen nátrium-karbonátos vulkánja ma is aktív.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?