Afrika vadonjaiban / A Namaquaföld

Bakancslistához adom
dél-afrikai természetfilm, 5. rész

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Egy mondás szerint, aki a Namaquaföldre költözik, kétszer fakad sírva: egyszer akkor, amikor megérkezik, egyszer pedig akkor, amikor el kell mennie. Ez a csupasz sziklákkal, kiégett talajjal és kétségbeesetten kapaszkodó növényzettel borított földdarab mindössze 150 kilométer széles. Dél-Afrika nyugati partvidékén található, de észak felé Namíbiába is átterjed. A kilométereken áthúzódó, vad és elhagyatott tengerparton sziklás és homokos szakaszok váltogatják egymást. Kétezer évvel ezelőtt a nama törzs tagjai érkeztek ide kecskenyájaikkal, és nomád módon próbálták hasznosítani a földet. A Richtersveld más lakóihoz hasonlóan az ő életükben is létfontosságú szerepet játszott az Orange-folyó és a táj többi felhasználható forrása. A namák a közelmúltig minden más emberi közösségtől elszigetelten éltek. Nagyrészt megtartották régi szokásaikat, amelyek ma furcsán keverednek újfajta igényeikkel. Hagyományaik máig fennmaradtak, és az ünnepi szertartásokon ma is láthatók.

A műsor ismertetése: Hiszünk benne, vagy sem - bolygónkon léteznek még édenkertek. Kultúránkban ezekhez a fogalmakhoz általában olyan képzetek kapcsolódnak, mint érintetlenség, elkerítettség, nyugalom és béke, rend.

Saját, belső, immanens rend, amely egyszerű törvényszerűségek szerint érvényesül. Ebben a tételezésben általában ember nélküli világ ez, ahová csak bekukkanthatunk, beleshetünk. Gyakorlatilag ezt a lélektani formulát szolgálja ki ez a sorozat, amely olyan elhagyott területekre kalandozik egy szűk televíziós stábbal, ahol még nem igazán járt ember, vagy nem igazán telepedett meg.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?