Jazz / A nyelvünk

Bakancslistához adom
amerikai ismeretterjesztő filmsorozat, 3. rész

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A húszas évek Amerikájának rendszeresen ülésező Zenei Társasága egyfolytában azon vitatkozott, létezik-e amerikai zene? És ha nem, hogyan lehetne kifejleszteni? S miközben azon voltak, hogy megtalálják az amerikai Bachot, nem vették észre, hogy már ott él közöttük, csak éppen nem felel meg az elvárásaiknak. Louis Armstrong Chicagoban játszotta el először új szerzeményét, a Heebie Jeebie-t, amelyben énekelt és improvizált is, mégpedig olyan hangon, amely akkoriban csak New Orleansban volt hallható. A legenda szerint a felvétel közben a hangszere leesett a földre, s mivel nem volt idő leállásra, újbóli felvételre, Armstrong énekelni, dünnyögni kezdett, mintha a trombitáján játszana. A "mutatványnak" akkora sikere lett, hogy új énekstílus, új nyelv született.. Ez volt a "scat singing", vagyis a halandzsa-danászás...

A műsor ismertetése: A JAZZ új korszakot nyitott a huszadik században. Ez volt Amerika legeredetibb és legnépszerűbb műfaja. Bár sok helyen nőtt fel, de születési helye New Orleans, az 1800-as évek legkozmopolitább és legzeneibb amerikai városa. A jazz mindenhol gyökeret eresztett. Mert a jazz lemossa a mindennapi élet mocskát. Mert a jazz elringat. Mert a jazz az életet ünnepli. Az élet sokféleségét. Hisz akik létrehozták és akiknek szól, azok is sokfélék: városiak és vidékiek, feketék és fehérek, férfiak és nők, a régi Afrika és a régi Európa szülöttei - együtt egy Új Világban. A jazz örökké változik, de mindig közös marad a gyökere - a blues. A jazz Európát is lázba hozta. A húszas évek legizgatóbb újdonsága volt, melynek hangulata felforrósította Berlin, Párizs, Prága és Budapest légkörét. A "jazz-korszak" mindent megváltoztatott maga körül: új ritmus, új divat, új festők, új filmek, új politika, új arcok... Buddy Bolden, az első híres jazz-zenész 1877-ben született. Ő indította be a "motort". Vele kezdődött. Ő volt az első jazz-zenekar alapítója. Még fénykép is alig maradt fenn róla, s tragikusan - elmegyógyintézetben végződött - életéről is keveset tudunk. De azóta, hogy ő "fújni" kezdett, a trombita nem úgy szól, mint egy trombita, hanem úgy, mint Buddy Bolden. Neki és a többi géniusznak állít emléket ez az archív bejátszásokban gazdag, enciklopédikus sorozat, mely a műfaj történetét mutatja be. Elvisz az eredeti helyszínekre, New Orleansba és Chicagóba, bemutatja a műfaj nagyjait, Duke Ellingtontól John Coltrane-ig. Érzelmes utazásra hív sok zenével a kezdetektől napjainkig.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tulupulu 2010 júl. 22. - 03:35:17 10/10
Nekem megvan DVD-n, de csak angolul, németül és franciául lehet megnézni. Bár aki nem ért ezeken a nyelveken, azoknak is nagy élményt nyújthatnak a fantasztikus fényképek, és nem utolsó sorban a zene.
macus11 2009 szept. 19. - 14:51:46 Előzmény neutroman
Most keveredtem ide, nekem video kazettán megvan, bár jobb lenne valamilyen digitális változat, belátom.
Adok egy emíl címet, mert erre ritkán jároké

macus@jazzman.org

Üdv

Szabó Péter
neutroman 2008 jan. 21. - 10:25:58
utolsó próbálkozás.

tehát senki? :(
neutroman 2008 jan. 20. - 17:26:08
na még1x, csak hogy elõrekerüljön a fórumban :)

szóval senki nem vette fel?
asszem 2x is ment a dunatv-n
neutroman 2008 jan. 20. - 12:19:28
nem vette fel ezt esetleg valaki?