Az aktuális rész ismertetője: Az Alentejo régió Lisszabontól délre található. A lankás dombokon és enyhe éghajlaton kiválóan érzik magukat a paratölgyek. A borospalackok dugóján kívül bútorok, sőt még ruházat is készül parafából, mivel ugyanolyan robusztus és vízálló, mint a bőr. Az évszázados paratölgy erdőkben, a montadókban makkal táplálkoznak a szaftos húsukról ismert Alentejo sertések, így fejlődhet ki húsuk egyedi íze. A vadon termő aromás fűszernövények sok ételt ízesítenek, köztük az açorda kenyérlevest, melyhez akár az előző heti kenyeret is felhasználják.(.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások