Klasszikusok délidőben / Diana ünnepe - A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar hangversenye a Zeneakadémia Nagytermében - első rész

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Diana, a vadászat istennője jelent meg a Zeneakadémia színpadán az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás zárókoncertjén. Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) operáját a barokk zene, s ezen belül a francia barokk színpadi művek legkiválóbb hazai szakértője, Vashegyi György vezényelte együttesei élén. Az először az 1684-es tavaszi vadászati időszak alatt bemutatott darabban Actéon egy medvevadászat során meglesi a nimfákkal fürdőző Diana (fraciául Diane) istennőt, aki haragjában szarvassá változtatja. Az ifjú vadászt végül saját vadászkutyái tépik szét, majd a thébai vadászok kórusban fájlalják uruk végzetes sorsát. A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben alapította Purcell Dido and Aeneas című operájának koncertszerű előadására, majd 1991-ben létrehozta az Orfeo Zenekart is, mely nevét Monteverdi Orfeójának első teljes hazai előadása után vette fel. E két együttes tagjai azóta Magyarország kiemelkedő régizenei specialistáivá váltak.

Egyéb epizódok:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
sukky márc. 10. 00:13:59
Gondolom, a Nemzet Zongoraművésze mellett a hegedűs partner jelentéktelen epizodista lehet, mivel nem volt érdemes megemlíteni a nevét, csak a Fesztivál atyja és a hegedű készítője fontos itt.
10/10
bokor5 2021 ápr. 27. - 23:02:58 10/10
Azta!