Az aktuális rész ismertetője: Finnországban érintetlen a természet és halban gazdagok a vizek. A nyár rövid, a tél hosszú, a vegetációnak kevés ideje van a fejlődésre. A konyhában azt használják fel, amit a természet kínál: friss halat, gyökérzöldségeket és gyümölcsöt. Ezekből olyan kreációk jönnek létre, mint például a sült gyökérzöldségek és a bogyós gyümölcsös torta. Tipikus finn harapnivaló a pácolt hering kapros mustármártással, amit rozskenyérrel vagy főtt krumplival fogyasztanak.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások