Szász Vártemplomok Erdélyben / Nagybaromlak - Szelindek

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 2. rész, 26 perc, 2008

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A Küküllő-völgyében található település Nagybaromlak, német neve: Wurmloch a Wurm- kígyó és Loch -lyuk jelentésű szavak összetételéből származik. A falu közepén magasodó csarnoktemplom méretei alapján a legnagyobb erdélyi falusi templomok közé tartozik. Egyik erdélyi erődtemplom sem dicsekedhet ennyire átgondolt, hatalmas és egyidejűleg szép, egymáshoz kapcsolódó, egymást kölcsönösen feltételező védőépítménnyel, mind a konstrukció, mind a használhatóság szempontjából, mely azt bizonyítja, hogy az erődítés egy időben ment végbe. Semmiféle dokumentum, még az 1326-os évből származó lelkészi iratok sem adnak felvilágosítást ennek az egyedien komplex, a községtől délre, egy 50 méteres domb tetején felépített, romjaiban is impozáns várnak keletkezéséről és történetéről. Mint valamennyi Nagyenyed környéki szabad királyföldi község, Szelindek temploma is kétségkívül román stílusú, kőből készült pilléres bazilika volt. Egy 1394-es lelkészválasztásból értesülünk arról, hogy a templomot Szent Bertalan nevére szentelték, temető vette körbe és egy magaslaton, feltehetően a mai várhegyen állt.

A műsor ismertetése: Erdély történetében kis lélekszámuk ellenére jelentős szerepet töltöttek be a szászok, akiket a XII-XIII. századtól telepítettek be a Német-római Birodalomból, elsősorban védelmi szempontból. A szász erődtemplomokból mintegy száz található Erdély-szerte. A lakosság a templom erőddé alakításával védekezett a támadások ellen. Úgy építették, hogy a falu egész lakossága, menteni kívánt javaival együtt elférjen a falak mögött. A szászok építette erődtemplomok ma már védett műemlékek. Közülük mutatja be a legértékesebbeket az öt részes sorozat.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 júl. 21. - 14:33:54
Nagyon szép, tartalmas sorozat, értékes kincseket mutat be a nézõknek. Kár, hogy csak öt rész készült el, és hogy csak ritkán kerülnek adásba az epizódok, több hasonló mûsor kellene a sok szemét közé.