Klasszikusok délidőben / Zenekar a központban_ Várdai István, Vigh Andrea, Takács-Nagy Gábor és a Manchester Camerata II.

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A csaknem félévszázados múltra visszatekintő Manchester Camerata megalakulása óta az egyik legszínvonalasabb brit zenekar, a világ legjobbjai közé azonban Takács-Nagy Gábor művészeti vezetése emelte. Esetükben a legmagasabb előadói színvonal társul a társművészetek, a populáris és népi irányzatok, illetve a jazz iránti maximális nyitottsággal. Ezen a hangversenyen szólistájuk Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője, Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, aki Debussy szakrális és profán táncát adja elő. Debussy így írt egy 1916 decemberében kelt levelében: "Nem írhat mindenki "nagy zenét" _ e fogalom jelentése amúgy sem világos -, de mindenkinek törekednie kell rá." Akár szarkasztikus pontossággal, akár zárkózott szűkszavúsággal, akár önmagát hangsúlyozottan francia alkotóként definiálva nyilatkozott is a művészetről, A programban Mozart Esz-dúr szimfóniája, a zeneszerző utolsó három szimfóniájának egyike lesz Debussy zenéjének párja: derűs hangvétele, s az Esz-dúr hangnemhez kapcsolódó erő képzete szinte rácáfol arra az életrajzi adatra, mely szerint Mozart ezt a művét kölcsönzálogul ajánlotta fel megszorultságában.

Egyéb epizódok:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
sukky márc. 10. 00:13:59
Gondolom, a Nemzet Zongoraművésze mellett a hegedűs partner jelentéktelen epizodista lehet, mivel nem volt érdemes megemlíteni a nevét, csak a Fesztivál atyja és a hegedű készítője fontos itt.
10/10
bokor5 2021 ápr. 27. - 23:02:58 10/10
Azta!