Személy

Horváth Bence

zenész (trombita)
Született: 1973. december 29. (50 éves) (Magyarország, Budapest)

Zenei tanulmányait a Weiner Leó Zeneiskolában kezdte Kis András trombitatanárnál, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Török Istvánnál. A zenei érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita szakára, ahol 1998-ban Varasdy Frigyes növendékeként szerezett diplomát. Tudását 1998 és 2000 között a karlsruhei Zeneművészeti Főiskolán fejlesztette tovább Prof. Reinhold Friedrichnél, és kapott posztgraduális diplomát. Hazatérése után sikeres felvételit tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3 éves doktoriskolájába. 2006-ban védte meg disszertációját. Értekezése a „A trombita szerepének változásai a zeneirodalomba“ címet viseli.


Tanulmányai alatt több hazai és külföldi versenyen ért el kimagasló eredményeket:
1990: Országos Szakközépiskolai verseny – Miskolc 2. díj,
1991: Barcs és Passau 1. díj rézfúvós kvintettel,
1993: ITG verseny – Ohio (USA) döntős,
1999: Nemzetközi Trombitaverseny – Pilisvörösvár 2. díj
Legjobb előadói különdíj Lendvay Kamillo darabjának előadásáért
2009: Végh Sándor verseny különdíj


Hazai és nemzetközi mesterkurzusok keretében olyan mesterektől tanulhatott, mint Maurice André, Marcus Stockhausen, dr. Edward H. Tarr és Timofei Dokschitzer.
1999-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólótrombitása, emellett zenetanári tevékenységet is folytat. 2005-től 2009-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára, majd 2008 szeptembere óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának adjunktusaként trombita főtárgy és kamarazene tárgyakat oktat. Ezen kívül rendszeresen tanít és tart kurzusokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. (Forrás: https://info.bmc.hu)

Hozzászólások