Személy

Király J. Béla

fotográfus
Született: 1912. augusztus 4. (111 éves) (Magyarország, Tamási)
Fotóriporter

100 éve született 1912. augusztus 4-én Tamásiban, ezt követően Kaposváron élte le egész életét, ami büszkeséggel töltötte el.

Az elemit az Anna iskolában végezte, majd a Somssich Pál Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol legendás osztálytársai voltak: Király Béla forradalmár és Gyenes János: Juan Gyenes világhírű fotós.

A mesterséget Holczer Félix fényképésztől, és legfőképpen édesapjától Király János fényképész mestertől tanulta, aki az I. világháború idején hadifényképész volt Albániában. A fényképész üzletet 1936-ban tőle vette át. Öt testvéréből három a Király Fotóban dolgozott.

Az akkori legkorszerűbb technikát alkalmazta a KODAK budapesti gyár laboratóriumával megegyező gyári felszerelésével, melynek árából egy komoly autót lehetett volna vásárolni. Autója sosem lett, csak egy motorja. Fotósbibliája az AGFA vaskos németnyelvű könyve volt. Fellendítette az amatőr fotózást, reggel beadták a filmet és délután vihették a kész képeket. Kunffy Lajos festőművész is megfordult nála.

1952-ben be kellett lépnie a szövetkezetbe teljes felszerelésével együtt. Dolgozott laborban, műteremben és innen ment nyugdíjba 1975-ben. Sokan tanultak a keze alatt.

A Somogyi Néplaphoz 1977-ben hívták két hétre helyettesíteni. 2003-ig dolgozott az újságnál fotóriporterként.

Feleségével három gyermeket neveltek fel, öt unokájuk született.

Élete során, számos eseményen vett részt, melyből sokat megörökített. Nyugdíjas fotóriporterként pedig reggel elindult fényképezőgépével és egész nap a várost járta. Életét a fényképezés és a család jelentette.





Hozzászólások