Személy

Szentpáli Roland

előadó, zeneszerző, művészeti vezető
Született: 1977. május 8. (46 éves) (Magyarország, Nyíregyháza)

Szentpáli Roland 1977. május 8-án született Nyíregyházán. Zeneiskolai tanulmányait 12 éves korában kezdte el a Nyíregyházi Zeneiskolában, tanára Lukács Sándor volt. 1991-1995 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (Budapest) hallgatója, ahol Bazsinka József és Adamik Gábor tubaművészek a tanárai. 1995-töl a Liszt Ferenc Zenemüvészeti Fôiskola (Budapest) hallgatója.
1993-ban Roger Bobo, a Pro Harmonia Mundi Alapítvány és a Yamaha cég hangszert adományozott részére, melyet Amszterdamban vett át, egy ünnepi koncert keretében. 1993-ban a IV.Országos Rézfúvós és Ütős Versenyen (Miskolc) I. helyezett és Nagydíjas.


1994-ben elnyerte a Bartók Béla Ifjúsági Szimfonikus Zenekari Alapítvány Kuratóriumának Bartók Béla Ifjúsági Szimfonikus Zenekari Díját. Alapító tagja a Brummadza Tubakvartettnek. 1997. novemberében Franciaországban nemzetközi tubaversenyen 2. helyezett lett. 1998. decemberében Nyíregyháza város díja kitüntetésben részesült, és megkapta az Artisjus Zenei Alapítvány díját.


1999 februárban a Gdansk-i nemzetközi rézfúvós verseny 1. helyezettje, áprilisban a Donald Beyer tubaverseny győztese, szintén áprilisban Münchenben az EBBA által rendezett rézfúvós versenyen a legjobb tubás, és az összesített verseny II. helyezettje. Ugyanebben az évben novemberben a londoni Royal Cafe Covent Garden művészeivel lépett fel, decemberben pedig megnyerte az ausztráliai Sydney Tubamania nemzetközi meghívásos versenyt.


Roland zeneszerzőként is aktív és nemzetközileg elismert. A tubára és más fúvós hangszerekre komponált darabok mellett, mind vokális/oratórikus, mind kamarazenei és nagyzenekari művei igényes alkotói világának spektrumát jellemzik. 1994 februárjában saját szimfonikus zenekari kíséretes tubaversenyét adta elő, melyet élőben közvetített a televízió. Műveit előadta és azokból felvételt készített a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mellett többek között a Győr Symphonic Band, a Hong Kong Young Musicians' Wind Orchestra, a Sydney Camerata, és a Dohnányi Szimfonikus Zenekar is. Első szóló CD-je "I Killed my Lips" négy saját kompozíciót is tartalmaz, és legutóbbi szerzői lemeze "i3" elnyerte a Nemzetközi Tuba és Eufónium Szövetség 2016-os "Roger Bobo Award for Recording Excellence"-díját is.


Szólista és zeneszerzői elfoglaltságai mellett jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása. Számos felkérésnek eleget téve rendszeresen tart mesterkurzusokat az USA-ban, Dél-Amerikában, Japánban és Európa országaiban. (forrás: BMC)

Hozzászólások