Személy

Szentpéteri Eszter

színész, előadó, műsorvezető

Hozzászólások

renfe 2017 szept. 20. - 15:39:14
Tisztelt Eszter!
Egy másik téma:
Megkérem, a következõ TV2 Tények c.hírmûsör bejelentkezésekor a mûsorvezetõ kérdése után legyen szíves üdvözölni õt,illetve a nézõket is.A TV2-n (valamint más csatorna hírmûsorán)minden tudósító ezzel kezdi a tájékoztatást!
Lehet,hogy ez csak nekem tûnt fel,úgy látszik a z M1 1 percesében megszokta,mert ott nem fért bele.
Kérésem teljesítését (sok más nézõ nevében) elõre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Egy nézõ,aki szívesen nézi az Ön tudósítását.
vino-et-veritas 2016 jan. 19. - 12:49:51 Előzmény ucsítyelnyica
Vele meg mi történt?
A szelíd arcú bemondóból "vadmacskát" akartak faragni?

(Egyszer valamikor, réges-régen, a ködbeveszõ múltban, egy közvetítés alkalmával valahogy nem sikerült neki elsõre a Himnuszt /vagy a Szózatot, nem emlékszem pontosan/ elszavalni. De nem esett pánikba, másodjára már ment.)
ucsítyelnyica 2016 jan. 18. - 15:10:10
A mûsorvezetést feladva fitneszversenyzõ lett.
10/10
Johann 2011 dec. 06. - 14:51:14 10/10 Előzmény Gabriella54
Megértettem, hogy a "vitát" befejezettnek tekinted, ugyanakkor engedd meg, hogy megjegyezzem: az én meglátásom szerint - sajnos - nem volt vita. Az ugyanis szerintem nem nagyon minõsül vitának, hogy teszel egy rövid, kevéssé tárgyilagos, nyíltan (politikailag kimutathatóan) elfogult dehonesztáló megjegyzést Szentpéteri Eszterre, majd amikor reflektálok rá, befejezettnek nyilvánítod a "vitát". Egy igazi, értelmes vitához valódi párbeszédre lett volna szükség.
Azon például el lehetne filozofálgatni, vitatkozgatni, hogy egy színészember miért is és mennyire számít közszereplõnek. A nemzetközi és a honi futballéletet is lázban tartja mostanság egy egyre tovább gyûrûzõ bundabotrány. Amikor az egyik érintett játékost megvádolták, letartóztatták, onnantól kezdve természetesen hiányzott a csapata edzéseirõl, meccseirõl. Tehát mindenki tudta, hogy kirõl van szó. Mégis nagyon sokáig csak annyit írtak mindenhol, hogy "S. László, a Vasas futballistája". Pontosan tudta mindenki, hogy kirõl van szó, de nem lehetett leírni, mert "a focista nem közszereplõ". (És így törvénybeütközõ lett volna, ha bármelyik újság, vagy hírportál leírja a teljes nevét - amit egyébként mindenki tudott...) No, ez szerintem így elég abszurd volt, mivel azóta vallott is a játékos (többek között egyik korábbi edzõjére is rávallott...) tehát tényként könyvelhetjük el, hogy benne volt. És mégis, megillette nem csak az ártatlanság vélelme, hanem a személyes adatainak a védelme is. Ezek után elég furcsa számomra, hogy ennyire szigorú vagy egy színésznõhöz, akirõl - S. Lászlóval ellentétben - nem tudjuk, hogy egyáltalán elkövetett-e valamit...
10/10
Johann 2011 dec. 01. - 15:55:06 10/10 Előzmény Acis
Legutóbbi itteni hozzászólásom óta találtam egy újabb kritikát a Sarkadi darabról, ez máshol jelent meg, más szerzõ tollából. Érdekesség: ezt is egy József Attila-díjas költõ, író, kritikus jegyzi: Apáthi Miklós. Ez talán még inkább egybecseng a általad elmondottakat. Szentpéteri Eszter és Czvetkó Sándor játékáról elismerõen szól ("Czvetkó Sándor lendületes, szenvedélyes, önmarcangolását közszemlére tevõ alakítása mellett Miraként Szentpéteri Eszterben gyönyörködhetünk, aki a fiatal, Erdélybõl átrándult leánykát adja alázattal a szerep iránt"), Harsányiét viszont vitathatónak ítéli. Nem idézek többet az írásból, mert talán túl sokat elárulna magáról a mûrõl - hátha valaki még nem látta és egyszer majd megnézi. Teljes terjedelmében itt olvasható:
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/ket_nemzedek_harca_egy_elveszett_vilagban.html

Egyébként az újpesti elõadás sikerének egyik jó fokmérõje - azon túl, hogy évek múltán is még elõadják, valamilyen szinten tehát mûsoron tartják - talán éppen az lehet, hogy újabban a Turay Ida Színház is mûsorra tûzte ezt a Sarkadi drámát minden bizonnyal az Újpest Színház sikerén is felbuzdulva (náluk az apát, Sebõköt Koncz Gábor alakítja). Ezáltal választ kaptunk ennek a 2009-es kritikának a legvégén feltett költõi kérdésre is: "Nézve az újpesti társulat elõadását, a lelkes premierközönséget, eltöprenghetünk azon, fel tudjuk-e támasztani Sarkadi Imrét, s vele mindazokat a magyar drámaírókat, akiket mostanság nem trendi elõadni." Hála Istennek, az elmúlt két év alapján mondhatjuk: IGEN!
10/10
Johann 2011 nov. 29. - 10:19:47 10/10 Előzmény Acis
Köszönöm, hogy engem megelõzve válaszoltál Gabriellának Szentpéteri Eszterrel kapcsolatban! Ahogyan neki is írtam: lényegében minden szavaddal egyetértek. Nem is tudom, hogyan merülhet fel valakiben (ráadásul mûértõ, színházkedvelõ emberben), hogy a korbeli távolság önmagában kizárná a hiteles játékot. Fõleg Szentpéteri Eszternél, aki szerintem viszonylag sokat letagadhatna a korából... (Az persze közhely, hogy a férfiak általában nem tudnak olyan szigorúak lenni egymáshoz se, meg ellentétes nemûekhez se, mint amilyen kíméletlenek sokszor a nõk egymással szemben. Nem tudom, ennek mi lehet az oka... De valószínûleg illik gyorsan hozzátennem, hogy abban teljesen biztos vagyok, hogy ez az ok semmiképp sem lehet az irigység... :) )
De komolyra fordítva: a színészi mesterség egyik lényege szerintem éppen ez, hogy a színészember saját karakterétõl (bármilyen szempontból) távol esõ alakok megformálására, hiteles eljátszására is képes legyen. Szentpéteri Eszter nagy átéléssel játszott a szerepét, s én akkor meg nem mondtam volna, hogy valójában hány éves. (Itt értesültem a koráról, Gabriellától.) Mint ahogyan akkor is nagyon elámultam, amikor nem rég Huszárik Kata születési dátumát megpillantottam. Õ egy picivel még nagyobb távolságra van Mirától életkorban (ha pontos volt Gabriella Szentpéteri Eszterre vonatkozó kormeghatározása). És mégis: a Mirával lényegében egykorú Ilonát alakította - teljesen hihetõen - Kiss József Az angyalok nem sírnak címû drámájában, melyet november 4-én a köztelevízióban is láthattunk. Hibátlan alakítás volt! A színházi közvetítés saját fórumában sokan sokféleképpen láttuk a drámát is, a rendezést is, a színészek játékát is, egyvalamiben viszont tulajdonképpen mindenki egyet értett: hogy Huszárik Kata alakítása a legjobbak között volt! (Persze õ is sokat letagadhatna a korából.) És természetesen számos más példát tudnánk még mondani, akár fordított elõjelût is, amikor egy fiatal színésznek kell idõsebb karaktert megformáznia (ami, valljuk be, nehezebb dió, hiszen olyat ad elõ, amit maga még nem élhetett át), az operák "nadrágszerepeirõl" nem is beszélve, amikor nõk alakítanak - általában viszonylag fiatal - férfiszerepeket.

Úgyhogy szerintem ennyit arról, hogy valaki a nagy korbeli távolság miatt már eleve alkalmatlan-e egy szerep hiteles megformálására.
offtopic
Gabriella54 2011 nov. 28. - 16:09:26
Elnézést, egy mondatodat nem vettem észre, ami az elõadás idõpontjára vonatkozott! Fõpróbáról még nem hallottál? És ezzel én valóban lezárom, Szentpéteri Eszterrõl nincs további véleményem, illetve ami van, azt megtartom magamnak.
Gabriella54 2011 nov. 28. - 15:57:53
Részemrõl a Szentpéteri Eszterrel kapcsolatos vitát berekesztem. Nem kívánok azon vitatkozni, hogy az 59. rendû vádlott milyen súlyú bûnöket követhetett el, egy közéleti szereplõ igyekezzen elkerülni a gyanúnak még az árnyékát is. A színészi kvalitásai engem nem gyõztek meg - ennyi.
10/10
Johann 2011 nov. 28. - 12:42:11 10/10 Előzmény Gabriella54
Egyébként megmondom õszintén, amíg nem nyitottam meg a hozzászólásodban meghivatkozott cikket, naivan azt hittem, hogy valami csekély köze legalább lesz magához a Sarkadi darabhoz, az Újpest Színház elõadásához is, esetleg arról (is) fog szólni. Ha már ez nem így történt, én is ajánlok egy cikket, ami viszont egy valódi - és elég kedvezõ - színikritika a darabról. (Szentpéri Eszter alakításáról is!)

http://mno.hu/migr_1834/a_megtalalt_paradicsom-246012

Az itteni hozzászólásodban talán az bánt a legjobban, hogy úgy fogalmazol: "sokat elárul a hölgyrõl". Ez szerintem nyilvánvalóan nem így van. Lényegében semmit nem árul el még csak magáról az ügyrõl se, nem hogy annak 59. rendû szereplõjérõl! A stop.hu "hitelességét" (köztudott durva politikai elfogultságát, sõt kriminalizálódását) figyelembe véve sokkal inkább rólad árul el sok mindent, ha az õ cikküket ennyire mértékadónak tartod, annak jelentõségét így túlértékeled...
Annak viszont örülök, hogy Acis - engem megelõzve - már beszámolt saját élményeirõl. Minden sorával egyetértek! A fenti kritika pedig mutatja, hogy nem csak mi ketten láttuk így. (És nem ez volt az egyetlen elismerõ kritika, amit olvastam errõl az elõadásról.) Ezt a kritikát egyébként a József Attila-díjas író, irodalomtörténész, pedagógus Pósa Zoltán jegyzi.
Azt a furcsaságot pedig csak most vettem észre, hogy te november 11-én írtál az elõadásról - amit ebben az évadban egyedül november 12-én láthatott a nagyérdemû. Gondolom, nem arról van szó, hogy te elõre tudtad, mennyire nem lesz hihetõ Szentpéteri Eszter másnap... Ugye?
10/10
Johann 2011 nov. 21. - 17:07:43 10/10 Előzmény Gabriella54
Azért annak van egy diszkrét bája, hogy azt a stop.hu-t idézed egy ilyen ügy kapcsán (amiben Szentpéteri Eszter 59-ik (!) rendû vádlott volt), amely médium többek között arról híresült el, hogy korábbi kiadóigazgatója, Horváth Éva Hagyó Miklós ügyeiben vált - nem 59-ik rendû... - gyanusítottá.
(Horváth Éva 2009-ig volt a stop.hu kiadóigazgatója, tehát az általad meghivatkozott stop.hu-s hír még vastagon az õ nevével fémjelzett idõszak termése.)
Egyébként alább arról is olvashatsz, hogy a szocialisták a stop.hu-t kiválóan alkalmas hírportálnak tartották fals hírek - politikiai céllal történõ - megjelentetéséhez...

"2009-ben az MSZP kampánystábja csírájában próbálta blokkolni a jobboldal elszámoltatási hadjáratát (...) Ennek részeként hiteltelenítõ botrányt építtetett volna Vitézy Dávid (a közlekedési vállalat felügyelõbizottságának Fidesz által delegált tagja) köré. E nemtelen tettre a szocialista pártközpont Horváth Évát, Hagyó Miklós volt fõpolgármester-helyettes szóvivõjét - nem mellékesen: a Stop.hu hírportál kiadóigazgatóját - kísérelte meg rábírni. Õ idõközben gyanúsított lett (mivel fiktív állás után vett fel bért a BKV-tól), és úgy tervezte menteni a menthetetlent, hogy minden felsõbaloldali kapcsolatát "beterhelte" az ügyészség elõtt. SMS-ekkel igazolta például, hogy Lendvai Ildikó pártelnök kampánymunkatársa (Gyurkovics Tamás) 2009. december 8-án azzal a kérdéssel hozakodott elõ: "Megépítitek? Vitézy Dávidot gyöngéd szálak fûzik a körözés alatt álló BKV-s informatikai igazgatóhoz." Vagyis a Stop.hu feladata annyi lett volna, hogy közölje e fals hírt, és erre hivatkozva az MSZP sajtótájékoztatón készült bejelenteni: a Fidesznek van magyarázkodnivalója BKV-ügyben."

http://hetivalasz.hu/itthon/a-fejetol-buzlik-42598/


Egyébként pedig kíváncsi vagyok, hogyan folytatódott az ügy, amiben Szentpéteri Eszter érintett volt. Könnyen lehet, hogy azóta felmentették. Valljuk meg, életszerûtlen lenne, ha azt feltételeznénk, hogy az épp színészi babérokra törõ csinos szõke mûsorvezetõnõ unalmas óráiban csúnya gazdasági összeesküvést szervez ártatlan emberek ellen... Valószínûleg õ maga sem látta át azt a rendszert, amibe belépett. (Évekkel ezelõtt engem is bele akartak rángatni valami ehhez hasonlóba. Természetesen nem léptem be. Viszont biztos vagyok benne, hogy akik be akartak vinni, maguk sem látták át az egészet - hiszen már õk is eléggé "alul" voltak. Annak a szervezetnek egyébként Göncz Kinga volt az egyik támogatója, csak úgy mondom...)
10/10
Acis 2011 nov. 12. - 23:23:31 10/10 Előzmény Gabriella54
Most láttam a darabot (Elveszett paradicsom), és meg kell mondjam, én kellemesen csalódtam Szentpéteri Eszterben. Eddig egy szép bemondónõnek tartottam, csodálkozva fedeztem fel a nevét a szereposztásban, pláne Miraként. De egyáltalán nem volt zavaró a távolság Mira és a színésznõ kora között. Az elsõ részben elég jó (bár néha kicsit "sok") volt, a másodikban viszont nagyon jót alakított, abszolút hitelesen hozta a figura komolyabb, drámai arcát. Méltó párja volt Czvetkó Sándornak, aki kiváló volt a meghasonlott orvos nehéz szerepében. Sajnálom, hogy a fõként nyugdíjasokból álló közönség csak Harsányi Gábornak bravózott, szerintem inkább a két fiatalabb fõszereplõnek járt volna. Ha a nézõtérrõl nem is kiabáltunk be a párommal, így utólag pótolom: bravó, szép volt!
Gabriella54 2011 nov. 11. - 11:41:08 Előzmény Johann
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=314003

Igaz, hogy 2008-as hír, de sokat elárul a hölgyrõl, aki - valljuk be - maholnap 40 évesként nem a legalkalmasabb Mira szerepének eljátszására. Nagy csalódás volt, mert Czvetkó Sándor szerencsére most is remek volt, de Szentpéteri Eszter sem hamvas, sem fiatal, sem hihetõ nem volt :(
10/10
Johann 2011 nov. 10. - 22:38:23 10/10
Szomorúan látom, hogy a holnaputáni Újpest Színház-beli Elveszett paradicsom elõadás még mindig nem jelenik meg itt a port.hu-n, hiába hívtam fel a szerkesztõk figyelmét többször és több információs csatornán keresztül is erre a hiányosságra.
(Tehát: Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom - Újpest Színház, november 12., 19.00 Rendezõ: Dózsa László)
Én már korábban láttam ezt a Sarkadi drámát Újpesten hasonló szereposztásban, Szentpéteri Eszterrel az egyik fõszerepben (Harsányi Gáborral és Czvetkó Sándorral a többiben), és csak ajánlani tudom. Minden bizonnyal az is az Újpest Színház produkciójának a sikerét mutatja, hogy immár a Turay Ida Színház is mûsorára tûzte ezt a darabot (más szereposztással). És ennek fényében még inkább elgondolkodtató, hogy a port.hu az utóbbi idõben következetesen nem jeleníti meg az Újpest Színház egyetlen elõadását sem. (Így többek között a november 29-i Pesti srácok musical sem található meg itt a port.hu-n.)
Mindez azóta, amióta az Újpest Színház vezetõi - Dózsa László és Harsányi Gábor - nyíltan kiálltak Dörner György kinevezése mellett. Talán nem kell ecsetelnem, hogy milyen kiábrándító volna, ha a két dolog között bármi összefüggés lenne... Ugye nincs??
10/10
Johann 2010 dec. 07. - 23:44:33 10/10
Szentpéteri Esztert Sarkadi Imre Elveszett paradicsom címû drámájában láttam, Czvetkó Sándor és Harsányi Gábor mellett õ volt a harmadik fõszereplõ. Kíváncsi voltam, hogyan birkózik meg a feladattal, elvégre korábban mégiscsak inkább mûsorvezetõként ismertem. Ráadásul a darab nem könnyû, a Szentpéteri Eszter által alakított Mira pedig a színmû különösen fontos szereplõje: talán mondható, hogy rajta áll vagy bukik a dráma sikere. Engem meggyõzött, nagy átéléssel formálta meg ezt az elõbb könnyed-bolondos, majd tragikusan eltökélt kolozsvári kamaszlányt.

Az én szememben már nem színészkedéssel is foglalkozó mûsorvezetõnõ, hanem mûsorvezetõként is feltûnõ színésznõ.