Személy

Szűcs Attila

festőművész, képzőművész
Született: 1967. április 29. (56 éves) (Magyarország, Miskolc)
Festőművész.

Szűcs Attila 1990-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, így munkássága immáron két évtizedes múltra tekint vissza. Szűcs az 1990-es években induló festő generáció kiemelkedő, egyben sajátos utat bejáró alakja, akinek műveit mára több hazai és külföldi múzeum őrzi, illetve festményei számos magánygyűjteményben is megtalálhatók.

2007-ben a WAX Kultúrgyárban volt látható eddigi életművét átfogóan bemutató kiállítása, ahol munkái négy jól elkülöníthető tematikus csoportba - buborékmemória, kollektív emlékezet, fény és imagináció, vakfolt - rendeződtek. Festményei mellett előkelő helyet foglalnak el életművében grafikái, melyek a grafikai vonalvezetés és a festői látásmód tökéletes ötvözéséről tanúskodnak.

Szűcs újabban az animáció műfajával kísérletezik, ugyanakkor műveinek - legyen szó festményről, rajzról, animációról - perspektívája, színvilága, motívumai és alakjai két évtizede gyakorlatilag nem változtak: Szűcs ugyanazt a festészeti és elméleti kérdést járja körbe, mindig újabb és újabb nézőpontból közelítve azokhoz. Mi a valóság? Mit érzékelünk belőle? Mi épül be mindebből az emberbe? Mi marad meg az emlékezetünkben egy múltbéli eseményről, személyről? Hol húzódik meg a határ a valóság és a képzelet, a való élet és a festészeti produktum között?

Hozzászólások