Színház

A padlás

előadás, 150 perc, magyar, 2007., 12 - 99 éves kor között

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Ez, az immár klasszikussá vált zenés játék ugyancsak az ifjúság identitásának kérdésével foglalkozik. A műfaji meghatározás pontos, hiszen mesés elemek, csodák, időutazások, szellemek és az ő kedves játékaik kísérik azt a történetet, melyben mában élő hőseink ármányok, féltékenységek, kicsinyességek, gyanúsítgatások, bűnözők, rendőrök, házmesterek szorításában próbálnak egymásra, azaz boldogságra találni. Mindezt Horváth Péter szellemes librettójában, Presser Gábor és Dusán Sztevanovity szinte kivétel nélkül slágerré vált dalaival élik meg. A transzcendenciával, a szellemvilággal, az idő és a tér relativitásával szembesülő fiatalok – megküzdve a való élet kisszerűségével is – más minőségű életre képesek, fel tudják fedezni egymásban és önmagukban a
végtelent, túl tudnak lépni a hétköznapok sivárságán.

Ez a játék legalább annyira filozofikus, mint a klasszikus mesék többsége: egyszerű, élvezhető, sőt szórakoztató képletbe helyezi a létezés alapkérdéseit, a saját életük felépítését tervező fiatalok élet-halál küzdelmét. 


A játék helyszíne természetesen egy padlás, mégpedig egy belméretében tágas, ám sokszorosan osztott, irracionális, rejtélyes tér. A főhős által készített beszélő számítógép a mi előadásunkban egy sokfunkciójú robot lesz, mely mozgásra is képes, egyfajta emberi imitáció. A szellemek megjelenését igényes fényhatások, színpadtechnikai megoldások kísérik.

A(z) Pannon Várszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. december 1., Pannon Várszínház

Stáblista:

Szereplők

Barrabás B Barrabás (a gengszter, Révész, aki külsőleg azonos Barrabással)
Herceg (szellem, 550 éves)
Kölyök (szellem, 530 éves)
Lámpás (szellem, 670 éves)
Meglökő (szellem 560 éves)
Témüller (önkéntes)
Detektív
Robinson (a gép)

Hozzászólások