Színház

A webáruház

színmű, magyar, 2011., 12 - 99 éves kor között

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Martina és Marcella unják az iskolát. Mindketten tizennégy évesek, mindkettejüknek világos, hogy a szüleikre nem számíthatnak semmiben, és mindketten népszerűségre vágynak, legalábbis az osztálytársaik körében.
Sajnos ezzel baj van: egyikük sem igazán a a társaság központja. Viszont van egy
ötletük....

A(z) Kolibri Pince előadása

Bemutató időpontja:

2011. április 29., Kolibri Pince

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

8/10
doktormacko 2012 okt. 04. - 22:44:37 8/10
8 / 10 Kiváncsiságból mentem el megnézni a darabot. Nem csalódtam , sõt. Egyetlen problémám van vele . Szerintem ez nem kimondottan ifjusági darab. A szinészek tehetségesek és jól játszák a fiatal diákok szerepét . Mindenkinek csak ajánlani tudom.
FElepHánt 2011 máj. 01. - 14:25:53
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

WEBÁRUHÁZ Perényi Balázs Kolibri Pince
Újabb darabbal gyarapodott a tantermekben játszható repertoár, dupla öröm, hogy magyar kortárs író mûve. Németh Ákos beleszagolt a diákok világába és kegyetlen éleslátáslátással szembesít azzal a hihetetlen ténnyel, hogy már az általános iskolában is veszettül folyik a gyógyszerezés, ami nemcsak elõszobája az aktív drogozásnak, de már maga is az! A dráma látlelet, igazi konfliktusok nincsenek, de a szituációk sokat mondóak, a karakterek
élesen rajzoltak, a dialógusok elevenen életszagúak.
Perényi Balázs csak az iskolai elõadásokban megszokott, bárhol megtalálható padokat, székeket használja, néhány tologatással váltja a jeleneteket, kamaszosan fürge a tempó, apró jelzésekkel is tökéletesen realizált a helyszín. A szereplõk nem cuki gyermekszínészek: a Bárka és a Kolibri mûhelyében edzõdött, mesterségben kimûvelt, tehetséges és már-már rutínos tinédserek.
A dílerré elõlépõ Marcella szerepében, aki a drog-üzlet kitalálója, nagy manipulátor és egyben máris függõ, nem tudunk kõszínházi felnõttet elképzelni, aki Császár Réka extrém figurájának zsigeri agresszivitását, koravén dikcióját, ellenállhatatlan erejét felülírná. Nehezen hihetõ, hogy az utolsó pillanatban ugrott be, megkerülhetetlen gyújtópontja a produkciónak. Alárendelt üzlettársa, a csúnyaságát sminkkel kompenzáló barátnõ, Kõszegi Mária jól érzékelteti a félszegségbõl a féltékeny dühkitörésig vezetõ változást, de hitelesen vált vissza mindig segítõ testvérré is. Bárdi Gergõ pattogó izomember, aki titkolt lelke mélyén talán mégis emelkedettebb finomságra vágyik. A legösszetettebb, legnehezebb feladat a tolókocsiba bénult lányé, hiába éles eszû, szinte informatikai zseni, teljesen kiszolgáltatott a családjának, testvérének, társainak, mint lány pedig igazán nem várhat semmi jót. Szépséges arca eltökélt jellemet, kemény elszántságot takar, pregnáns artikulációja céltudatos akaratot: Simon Lea játéka nemcsak szellemi fölényét teszi magától értetõdõvé, de azt is, hogy nincs az az elkapatott nõcsábász, aki lépcsõmászás ürügyén ne venné boldogan a karjaiba. Érzékenyen árnyalt, gondosan kimunkált, sokszínû alakítás. Kosznovszky Márton az igazi bumfordi lúzer. Félmosolyaival enyhíti kudarcait, botladozó félszegsége állhatatos
kitartását rejti, fantasztikusak hosszan kitartott, méla csöndjei! Jókat kacagunk, de egy pillanatig sem nevetjük ki: - mintha saját kamaszkori énünk köszönne vissza... Bár mi ennyire nem voltunk ügyesek, hiszen ez a Bálint addig csûri-csavarja, addig forgolódik tétován ide-oda, míg végül a legkínosabb helyzetbõl is kivágja magát. Amikor elérhetetlen szerelmének tárgya rajta kéri számon a házfalara rótt vágyódó üzeneteket, vehemensen tagad, felháborodva tiltakozik, majd oldalra fordul beijedt arccal: feledhetetlen pillanat!
Nem hisszük, hogy ettõl a diákok iszonyodva fogják kerülni a hangulatjavító tablettákat, de Perényi Balázs és a nagyszerû együttes jóvoltából, belekóstolhatnak az igazi színház nyújtotta mennyeibb gyönyörûségekbe.