Színház

Alkésztisz

előadás, 70 perc, 2020., 14 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Euripidész Alkésztisze megdöbbentően modern történet. Maró humorral és kíméletlen iróniával kérdez rá, hogy mit gondolunk a hűségről – erről oly hőn szeretett és lelkesen emlegetett fogalomról, amit állandó hivatkozási ponttá tettünk kapcsolatainkban. Mit gondolunk az adott szóról, az ígéreteinkről a szerelemben, életre szóló szövetségeinkről, amelyek a legtöbb esetben tünékenyek és álságosak – és talán épp ott a legálságosabbak, ahol a legintenzívebben zengik a szívbéli tisztaság
szólamait.
Az Alkésztisz az örök hűség mitikus története, amely – ahogy a görög drámák általában – tág pszichológia, morális és metafizikai értelmezési mezőt nyit, miközben nem pszichologizál, és nem ítélkezik. A hűség eszméje, amelyre társas együttléteink, házasságaink és ezzel egész társadalmunk épül, nem pusztán napjainkban ellentmondásos és folytonos megpróbáltatásokkal küzdő eszme, amikor a hagyományos családkép felbomlóban, átalakulóban van. Euripidész a mindenkori embernek teszi fel a kérdést: képesek vagyunk-e a saját magunk által felállított szabályoknak megfelelni, saját ígéreteinket megtartani. A gyengeségünkkel, gyarlóságainkkal szembesít, álszentségeinkből adódó szenvedéseinkkel, magasztos eszméink és hétköznapi tetteink közötti ürességgel, amelyet magyar állampolgárként a környezetemben egyre hatalmasabbnak és áthatolhatatlannak érzek.
Társulatunkat 2012 májusában hozta össze az a vágy, hogy új formavilág és saját színházi nyelv kialakításával magas szakmai színvonalú közösségi színházat, előadásokat hozzunk létre. A koncentrált műhelymunkában, közösségi, független, szabad alkotásban hiszünk. 
Igyekszünk gondolkodó, nyílt, változásra képes közegként működni, ami képes újradefiniálni önmagát.
Fekete Ádámmal hosszú idő óta ápolunk szakmai és baráti kapcsolatot. Rég óta érett bennünk egy közös előadás ötlete, amiben Ádám főleg a társulat tagjaival és néhány meghívott művésszel állítaná a Mu Színház színpadára Euripidész drámáját.

A(z) FAQ Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2020. február 7., FAQ Társulat

Stáblista:

Hozzászólások