Színház

Disney on Ice - Száz év varázslat

előadás, 2008., 3 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Disney-ötlet kifogyhatatlan, végtelenül sok formában jelent már meg, most szintén egy új közegben válik valóra: a világ legismertebb mesefigurái és történetei ezúttal a jégen elevenednek meg egy parádés zenés-táncos jégshowban. A Disney on Ice társulat 100 év varázslat produkciója 2008. márciusában kicsiket és nagyokat egyaránt hívogat, hiszen aki valaha látott Disney-mesét, az nem fogja tudni megállni, hogy most Pinokkió vagy Hamupipőke történetét testközelből ne élvezhesse.

A legendás mesevilág a szemünk láttára válik valósággá, amint a korcsolyapályából egy igazi Disneylandet varázsolnak a jégre a legmodernebb fény-és hangtechnikával, káprázatos jelmezekkel, lélegzetelállító koreográfiával. A látványért felelős David Pott - aki több sikeres broadway-i produkciót tudhat maga mögött - a jégszínpad közepére egy monumentális, 12 méter magas és 9 tonnás kastélyt tervezett, ami az előadás során mindig változik és összeköti a kalandos fantáziameséket. Az öszes történethez külön színpadot rendeztek be sajátságos díszlettel, és a szereplőket pont ugyanolyan részletesen ábrázolják, mint ahogyan azt a rajzfilmekben már megszokhattuk.

A Pinokkió meséjében megjelenő hírhedt bálna, Góliát, annyira élethűre sikeredett, hogy akár meg is rémülhetünk tőle. Egy másik káprázatos jelenet a Dzsepettó műhelye, ahol a polcokon fekvő több mint 20 játékbábú hirtelen életre kel. A Babák világa (It's a small world) már jólismert attrakció minden mai Disneylandben, amikor a világ minden tájáról származó babák énekelnek különböző nyelven, különböző népviseletben, így reprezentálva a gyerekeket Indiától egészen Írországig. A hihetetlen részletességgel kidolgozott babák elbűvölő könnyedséggel ropják a kánkánt vagy sütik a kifliket, ugrálnak, táncolnak és egy vibráló kisvilág közepébe repítik nézőiket. A színpadi csoda még azzal egészül ki, hogy a mesét nemcsak láthatjuk és hallhatjuk, de más érzékszerveinkre is hat, hiszen Mulan a hunokkal vívott csatájában megérinti a közönséget is a hideg téli hóesés, vagy a szavannai hőség izzasztja őket, amint az Oroszlánkirály színrelép.

Nagy kihívás volt az egész produkcióban, hogy ezúttal kevésbé a szavak, mint a mozgás jellemzi a szereplőket, ezért egy világhírű koreográfust kértek fel erre az összetett szerepre. A színpadi tánc megálmodója nem kisebb név, mint az Emmy-díjas Sarah Kawahara, aki azon túl, hogy a 2002-es Olimpia nyitóünnepségét koreografálta, Michelle Kwan műkorcsolyázó-bajnok legfőbb munkatársa volt.

A modern látvány valószínűleg azonban semmit nem érne, ha mindez nem már generációk óta népszerű meseklasszikusokkal kapcsolódna össze. A Disney-világ különlegessége pont az utánozhatatlan, régimódi bájban van, ami az egyedi hangulatteremtő képességgel és a színesen kidolgozott karakterekkel kiegészülve egy komplex élményhatást ígér. A szívmelengető történetek pedig a mese minden követelményét beteljesítve még tanulságot is megfogalmaznak a legvégére. És nem csak a gyerekeknek. A Disney-mesék a lélekben gyerekeknek szólnak, akik szeretnének pár órára a betáblázott mindennapjaiktól megszökve kalandozni egyet saját fantáziájukban. A félelmetes precizitással és határtalan kreativitással megtervezett produkció nemcsak a slágerré érett mesedalok, a dinamikusan sokszínű szereplőgárda és a szemet-lelket gyönyörködtető díszlet miatt felejthetetlen élmény, hanem azért is mert ez egy parádés ünneplése e 100 év mesevarázslatnak, egyben pedig tiszteletteljes főhajtás a mester, Walt Diseny előtt.

A(z) Papp László Budapest Sportaréna előadása

Hozzászólások