Színház

Freak Fusion: Game over?

előadás, 60 perc, 2020., 14 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

“A nap hosszú távon körülbelül ugyanannyiszor kel föl, mint ahányszor lenyugodott, és a pénz ugyanannyiszor fordul fejjel fölfelé mint írással. A valószínűség egy olyan tényező, ami csak természetes körülmények között működik.” Játék térrel és idővel. Keresés, kísérletezés. Mindenki játszik. De mik a szabályok? Semmi nem történt, 92 egymás után feldobott pénzdarab 92-szer egymás után fordult fejjel fölfelé. Természet ellenes, illetve természet feletti, vagy alatti körülmények között volnánk!?
Vitára bocsájtom.
   
 A Game over? a Freak Fusion alkotóinak új, kétszereplős előadása, melyhez Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című drámája szolgál kiindulópontként. A dráma a
 “kisember” sodródását, a felülről irányítottság, az eleve elrendeltség, a folyamatos útkeresés
és az elkerülhetetlen végkifejlet mindig aktuális és örök témakörét dolgozza fel.  
A történetet Shakespeare Hamletjéből ismert két mellékszereplőről szól, akik a dráma főszereplőjévé válva kikerülnek a megszokott, természetes közegükből. Megmagyarázhatatlan folyamatok zajlanak.  Hétköznapi tárgyak lényegülnek át, használatuk értelmetlenné válik vagy épp új értelmezést kapnak. 
A szereplők egyre bizonytalanabbul bolyongva keresik a helyüket, folyamatosan újabb kérdésekbe ütközve. Az időbeliség teljesen megszűnik, nincs emlékezet, nincsenek tervek. Saját kilétük meghatározása is gondot okoz. A bizonyosnak tűnő megszokott helyzetek, a már megírt, eleve elrendelt szituációk sem szolgáltatnak válaszokat, sőt, ha lehet tovább növelik a feszültséget. Így ballagnak a már évszázadokkal ezelőtt megénekelt, szükségszerű és elkerülhetetlen vesztükbe, ahogy valójában ezt mindnyájan tesszük.
Itt érhető tetten a párhuzam a cirkusz titokzatos világával, ahol az illúzió, az emberfeletti, az életveszély keveredik a valósággal és izzadtságszaggal. Ami viszont biztos: valaki végül ki
fogja törni a nyakát.  “Nem kell olyan hangosan tapsolni, az már rég kiment a divatból.”
Bálint és Geret 2003 óta vesz részt közösen cirkuszi, varieté, színházi és utcaszínházi produkciókban. Eleinte a Tűzmadarak Társulat tagjaiként dolgoztak együtt, akikkel 2008-ban megalapították a Freak Fusion nevű formációt. Ebben a felállásban zenészekkel, táncosokkal és más artistákkal kiegészülve keresik a cirkusz, a színház, a tánc, a zene, a vizuális- és más társművészetek ötvözésének módjait.

Lipka Péter - művészet és táncterapeuta, színész, tréner.
Péter immár 15 éve tart színházi, mozgásszínházi és improvizációs tréningeket. Az elmúlt 10
évben a figyelme az alkalmazott színházi területek felé fordult. Tréningjei fókuszában a
fejlődés, fejlesztés,  önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll. Előszeretettel vegyíti a különböző technikákban megszerzett tapasztalatait, kísérletezve a különböző színházi nyelvezetekkel és eszköztárakkal.

 

Bemutató időpontja:

2020. január 10.,

Stáblista:

Hozzászólások