Színház

Kinek az ég alatt már senkije sincsen

előadás, magyar, 2017., 14 - 99 éves kor között

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Ifjúsági előadás

Kinek az ég alatt már senkije sincsen címmel rendez ifjúsági előadást az Arany János-emlékév 2017 alkalmából ifj. Vidnyánszky Attila a Csokonai Színházban. A darabot korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján Vecsei Miklós írta. A fiatal alkotók elsődleges célja, hogy Arany János élettörténetén keresztül megpróbálják közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét, megidézni, hogy mit jelenthetett akkoriban az ember és ember közötti kapcsolat, milyen közös hit kellett a március 15-ei eseményekhez, és hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához. Az Arany János életútját 13 képben, beavatószínházi formában megjelenítő produkció főbb szerepeiben Szakács Hajnalkát, Kiss Gergely Mátét, Janka Barnabást, Szabó Sebestény Lászlót, Dóra Bélát és Gyöngyösi Zoltánt láthatja a közönség.

Az előadás szövegkönyvének elkészültét fél éves kutatómunka előzte meg. Vecsei Miklós az Arany-írásokkal és versekkel együtt mintegy 6-7000 oldal szakirodalmat olvasott el, míg végül összeállt a darab alapját képező 400 oldalnyi jegyzet. "A legfontosabb forrásom Arany levelezése volt, mert azalapján egészen pontos szavakat tudtam szereplőim szájába adni. Az embert és a példaképet szeretnénk megmutatni. A 13 kép mindegyikében egy-egy olyan kérdést teszünk fel, amelyekre a fiatalok megadhatják a saját válaszaikat. Próbáltam azokat az állomásokat kivenni az életéből, amelyekhez mind tudunk kötni egy fontos gondolatmenetet. Kezdetektől fogva Arany hitét kerestük. Hogy ő miért élt és miért dolgozott? Hogy jutott el különböző megállapításokig és kérdésekig az életében. Legfontosabb feladat az volt, hogy feloldjam a tankönyvi szárazságot. Hogy elhiggyük: ők is emberek voltak, akik éreztek, szerettek, mulasztásaik voltak. Ifjúsági előadásról lévén szó, fontos volt, hogy szenteljünk időt a korállapot, korhangulat ismertetésének. A fél év kutatómunka és próbafolyamat alatt, úgy érzem, hogy magamhoz tudtam ölelni Aranyt, mint embert. Ez számomra, és az alkotócsapat számára egy nagy élmény, és még nagyobb feladat az, hogy ezt az érzést, tovább tudjuk-e adni?!"

A Kinek az ég alatt már senkije sincsen szövege, ahogy az alkotók egyéb munkáiban is, a próbafolyamat alatt vált véglegessé. Ifj. Vidnyánszky Attila kiemelte: "Azokat az értékeket akarják visszahozni, amelyeket már elveszítettünk. Ezek az emberek a mi szemünkben múzeumi leletek, azok a dolgok is, amikről beszélnek, akár a magyarságról, akár a szabadságharcról van szó. Megemlékezünk róla, beszélünk róla, de egy tíz-tizenöt éves nem tudja megfejteni a pontos üzenetet. Ha Arany Jánosnak van valami fontos "felfedezése" számomra az az, hogy újra kell tanulnunk embernek lenni, újra kell fogalmaznunk a saját létünket, viszonyainkat az emberekkel, a hazánkkal, a barátainkkal, szeretteinkkel és a párunkkal kapcsolatban is."

Közreműködnek a Sztalker Csoport Színiiskola növendékei:
Lantay János ÖKRÖS OLIVÉR
Gyerek Arany MÁTYUS KÁROLY

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. március 16., Pesti Színház

Stáblista:

Szereplők

Tanú /Öregember
Megyeri Sára /Ercsey Julianna/Desdemona
Arany György/Latinovits Zoltán/Petőfi Sándor
János /Csokonai Vitéz Mihály/Madách Imre
Sárváry Pál/Fáncsy Lajos/Pákh
Arany szomszédja/Arany János/Szákfy József
Imre Sándor/Eötvös József
Fiatal Arany
Arany/Mihó Laci/Gyulai Pál
Lantay János
Gyerek Arany
Beczkes Józsi /Kemény Zsigmond

Hozzászólások

9/10
A Jobbik Részem 2020 márc. 06. - 15:18:19 9/10
Ifjúsági előadás!!!! Well, ifjúsági előadásként 10-es. Ahogy az előadás után a ruhatárnál az előttem-mögöttem álló gimnazisták jellemezték: "durván rápakoltak" "g. jó előadás volt" "k.ra élveztem" " még az öreg f.sz (H.D.G.) is nézhető volt" "besz.rok, h így is lehet tanulni, mert a suli ehhez képest egy sz.r" szóval minden "ifjúsági" néző fellelkesülve, egymás szavába vágva élvezettel jött ki a nézőtérről. Gyermekkel rendelkező felnőttek is élvezni fogják!!! Színházként nézhető, de az egészet a Vecsei-Vidnyánszky duett ifjúsági darabként írta, koreografálta, rendezte, erre pedig a fiatalok láthatóan elragadtatva reagáltak. Hmmm, felnőtt magyarként szeretnék Vecsei-Vidnyánszky pártól egy-két hasonló lelkesítő-okosító IFJÚSÁGI ELŐADÁST rendelni Vígbe v. Nemzetibe v. bármelyik színházba Trianonról, 56-ról, Cseh Tamásról... Hajrá Fiúk!!!!
9/10
vikunyka 2018 szept. 19. - 16:24:51 9/10
A Bárka és a Szkéné beköltözött egy estére a Pestibe, különösen az első felvonás alatt. Ugyanaz a kísérletező kedv, fiatalos hangvétel, tele ötlettel, geggel. Már az előadás előtt kézzel tapintható közelségbe kerülnek a színészek. Vecsei Miklós az utcán tart előadást a tinilányoknak, Szilágyi Csenge középkorú férfiakat invitál sörre, Wunderlich József a színpadon szelfizik, Zoltán Áron a nézőtéren szaladgál a sorok között. Hiába a komoly téma (Arany János élete), az első felvonás kifejezetten könnyed, magával ragadó. A második felvonás komolyabbra sikerült, megszűnik a nézők bevonása, de ez is tele van ötlettel. A dráma tapintható. A hangsúly egy picit talán áttolódik Petőfire, és ez nem a színészeken múlik: az összes Arany megformálás zseniális. Ertl Zsombor a hangjával is kényeztet. Igazi minőségi színházat kapunk, aminek mondanivalója is van. Bár hivatalosan ifjúsági előadásról van szó, azért ez a darab az érettebb ifjúságnak szól, ha nem inkább felnőtteknek, akik szeretik a kísérleti színházat.