Színház

Odüsszeusz

bábjáték, 1 felvonás, magyar, 2007., 12 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Mindenben csalódtam a földi téren. Úgy látszott egykor, boldog leszek én is, de sok gonoszat cselekedtem, engedtem erőmnek, és most csak sorvad a szívem? nem bízom társban, nem bízom asszonyban, egyedül maradtam, s nem tudom, mily hosszú még az út..."

Örökké csak az isteneket vádolják az emberek tragikus sorsuk miatt, holott csak ostoba vétkeikért szenvednek, még a végzetükön is túl- összegeznek az istenek tanácskozásuk végén, mikor is eldöntik: Odüsszeuszt végre haza kell segíteni. Az öregedő Zeusz nem érti: miért bolyong Odüsszeusz immáron tíz éve tengerről-tengerre, szigetről-szigetre? Talán a nők miatt? Vagy a társak iránti barátság az oka? Netán a hírnév, a karrier vonzaná? Végigjátszatják mindhárom lehetőséget a hőssel, mígnem rádöbbennek: Odüsszeusz utazásának maga a férfiélet leélése a célja, a félistenlét elvesztése, a földi létbe való teljes integrálódás.
A Budapest Bábszínház készülő Odüsszeia feldolgozását a humor és a szkepszis jellemzi, talán megbocsátható majd háromezer év után egy ilyen értelmezés. A Valló Péter ötletéből készülő bábjáték főhőse élő szereplő. A különböző bábtechnikákat használó templomi táblaképre emlékeztető színpadi felosztás középpontjában a tengeren utazó hőst láthatjuk, aki olykor kénytelen viszontlátni önmagát különböző bábformákban.

Az előadás elsősorban az általános iskola végzőseinek, valamint a középiskolás korosztálynak szól.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 21., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Hozzászólások