Színház

Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai

bábjáték, 50 perc, 2., 3 - 10 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hol volt, hol nem volt, a Hargitán innen, Udvarhelyszék közepén, egy székely kapu szegletén élt egy derék legény és a takaros felesége…

A Tomcsa Sándor Színház előadásában tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel.

De mint tudjuk, párban szép az ember – ez Rengeteg Ábelre is éppígy igaz. Elbűvölő párjával, Kürtős Katával együtt alkotják az első székely bábpárost.

Mindketten ízig-vérig székely bábok a megjelenésüktől beszédükig, a szokásaiktól a gondolkodásukig. Jól tudják: a medve nem játék, de az ördöggel sem tanácsos packázni, ha nincs annak jó kedve.

De ha már muszáj – úgyis győz a jó. Feltéve, ha eléggé elfárad az ebadta ördög. Legalább annyira, hogy esze ágában se legyen kétpatán visszagyalogolni a pokolba. De persze a gonosz banyák sem hagyják magukat – csinos leányokká, megfáradt öregasszonyokká változnak, és kedvük szerint csapják be a főhősöket.

De tudjuk: úgyis győz a jó. Hiszen ki lehetne furfangosabb Rengeteg Ábelnél és Kürtős Katánál?

A(z) Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

Sophie_Western 2021 nov. 28. - 19:56:38
Nem szeretném a színészeket kritizálni, szívesen megnézném egyéb előadásaikat, de ezt a mesét el kellene felejteni. Ami 100 éve vicces volt, ma már nem az. Se gyerek, se felnőtt nem nevet ma már az asszonypocskondiázason, asszonyverésen, zombimenyasszonyon. A gyerekek unták vagy féltek vagy nem értették a vásári ordítozást.