Színház

Rév Fülöp

színmű, magyar, 2014., 9 - 14 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Jeney Zoltán regényfolyamát, a Balatóniában éldegélő Rév Fülöp történetét Göttinger Pál, a színház főrendezője állítja színpadra. Címszerepben, a színházhoz frissen szerződött Ágoston Péter. A humorban és kalandokban gazdag, mocsárjárással és tavi kalózkodásban sem szűkölködő előadást 2014 október 11-én mutatja be színház.

Göttinger Pál a Rév Fülöpről:
"A bemutató egy, az utóbbi években gyakorlatunkká vált sorozatba illeszkedne, mely sorozat elemei: új (KORTÁRS), magyar gyermekszínházi bemutatók a nagyszínpadunkon. Az utóbbi évek jó tapasztalatai (Rumini, Kisfiú és az oroszlánok, Égigérő fű, Almaszósz) arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk ezt a sorozatot. Különösen úgy, hogy egy új, közérdeklődésre számot tartó gyerekkönyv-regényfolyamhoz kapcsolódhatunk.
A Rév Fülöp egy tündöklő, kedves mese a legkisebbeknek és a 8-10 éveseknek egyaránt, amiben természetesen alapeszményekről (lovagiasságon keresztül: hűség, kitartás, rátermettség, barátság, éles elme, erős kéz stb.) van szó, de mégis játékosan kiforgatva: hősünk valójában nem hős, hősies tulajdonságait "véletlenül" ismerjük fel - ahogy ő maga is. Fülöp egy hősnek hitt lovaghoz szegődik fegyverhordozóul, akiről azonban kiderül, hogy nem az akinek mutatja magát. A jószívű, rátermett, de a legkevésbé sem hősies kisfiú az események közelében, később középpontjában találja magát, mi pedig úgy kísérjük végig a kis fegyverhordozót, mintha nem is ő lenne a főszereplő - hogy aztán nézőként vele együtt ismerjük fel, hogy nincs benne semmi, ami ne lenne meg mindannyiunkban, hogy a jó tulajdonságaink kimondva talán patetikusak és viccesek, de a tettek, azaz ez a fiúcska, akinek egyszerűen helyén van a szíve, közelivé és szerethetővé teszik őket.
Mindehhez a szerző nyelvi leleményének hála egy sosem látott, szívmelengető mesebeli ország tárul elénk - a Balaton vidéke. A hatalmas Csobánc király, a szörnyű kiliti-láz, az ízletes tördemic, a végtelen szántódpuszta, Akarattya hercegnő és a sok kis györök világa."

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 11., Magyar Színház

Stáblista:

Hozzászólások

F.Kristóf 2016 febr. 21. - 20:53:18
Csalódás, hogy Vaszit kivették a színdarabból. Egy bábuval meg lehetett volna oldani. (Gyermek visszhang)
9/10
zebra 2015 nov. 22. - 06:53:18 9/10
Jól megírt, színvobalas gyerekedarab, jó színészekkel, ötletes színpadravitel, ajánlom. A könyv olvasása után könnyedén követhetõ a történet, de nélküle is érthetõ. Nagyon szórakoztató, jó elõadás, nem csak a gyerekek számára vicces, és tíz év felett is nézhetõ! Gratulálok hozzá az alkotóknak.
8/10
FElepHánt 2014 okt. 28. - 08:50:11 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

RÉV FÜLÖP---Göttinger Pál---Pesti Magyar Színház
A friss szerzemény Ágoston Péter naiv, ám fürge mozgású, gyors észjárású legényként hamar a középpontba kerül Jeney Zoltán mesejátékában. Fegyverhordózója lesz Gyenes vitéznek,/Szatmári Attila/, akivel a csuklással fertõzött királyt gyógyító virág keresésére indul. Az áhított jutalom fél királyság plusz a királylány keze, Lovas Rozi, a páncélruhába és dörgõ hang mögé rejtezõ kisebbik királylány is beszáll a versenybe.
Színhely a mesebeli Balaton vidéke, a kiliti-láztól gyötört Csobánc király birodalma, ahol az uralkodás pillanatnyilag Akarattya hercegnõ kezében van. A hoszú út sötét erdõn, veszélyes mocsáron át vezet, a humoros kalandokat Schmidt Ferenc dorombos, kobzos, tekerõlantos zenéje kíséri.
Egyszerû a cselekmény, kedvesek a poénok, a darab igazi értékét Göttinger Pál találékonyan igényes rendezése jelenti. Mérsékelt tempó, ám a szituációk szépen rajzoltak, a kissé erõtlen együttes összmunkája feledteti az egyéniségek hiányát.
A kevés kivétel között kiemelkedik Auksz Éva Bakonyi Banyája, érdekes karakter, látványos jelenlét, hatásos éneklés. A lovak országában rolleros paripák köröznek Elek Ányos pompás koreográfiájában, nyerítõ körforgásuk magasan veri a Nemzeti János vitézének kerékpáros ménjeit. A megpróbáltatások hosszú során derekasan helytáll Ádánd, a dübörgõ
léptû ál-vitéz: Lovas Rozi hetyke bájt kölcsönöz marcona metamorfózisának.
A legjobb természetesen kedvenc hõsünk, Rév Fülöp, akit Ágoston Péter arányos eszközökkel, a kamaszos lendület hetyke dinamikájával. Érett játéka, elragadó éneklése elõre vetíti a jövõbeli "komolyabb", széles mûfaji spektrumot felölelõ szerepek várva várt lehetõségeit.