Színház

Rozi az égen

előadás, magyar, 2010., 5 - 99 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Minden azzal kezdődött, hogy Rozi hatodik születésnapja elveszett. Jó: esetleg elkóborolt. Mindenesetre szőrén-szálán eltűnt, nyoma veszett, felszívódott. Még szerencse, hogy megkergült az ágy lábához kötött lufi, mert különben mi repítette volna Rozit egyenesen fel az égbe? Márpedig ha nem repül, talán sosem találkozik a szeleburdi kentaurlánnyal, a Nagy Kaprikornusszal, a tejtó halacskáival, a Krokorigó ikrekkel és a többi églakóval, s a végén maga is elhitte volna azt a képtelenséget, hogy az égben csak forró gázok vannak meg hideg kövek, és végtelen üresség.
Nincs határa a kalandoknak, ha a képzelet sarkallja. Rozi a gyerekszobából - álmában, persze - felröppen az égre, hogy megkeresse elveszettnek hitt szülinapját, és kedves cicája társaságában sorra találkozik a csillagképekkel. Először kislányának mondta el Tasnádi István ezt a mesét, amelyet Jeli Viktóriával közösen írt bábszínpadra. Játékosan eligazít az égbolton, de önismeretre is tanítja a gyerekeket. Afféle "színes, szélesvásznú kalandutazás" elevenedik meg a társulat színe-javával, Tengely Gábor hagyományokat tisztelő, de kortárs szellemiségű rendezésében. A Boráros Szilárd által tervezett különleges látvány és Szemenyei János zenéje a hollywoodi mesefilmek, musicalek képi- és dallamvilágával tart rokonságot.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 15., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
Minnesaenger 2010 nov. 28. - 13:52:51 2/10
Ma a Rozi az égen elõadáson voltunk a Bábszínházban a 6 éves fiammal.
Egyedül az tetszett neki, hogy az elõadás kezdete elõtt a kislány amit felépített a lóra, folyton ledõlt, illetve a darab elején kivetítették a címét fölül.
A konkrét elõadás alatt egyetlen egyszer sem mosolyodott el. Szünetben kérte, hogy menjünk el, mert fáradt. El is mentünk, azonnal elaludt az õt ért "izgalmaktól"!
Véleményem szerint ez egy nagyon rosszul pozicionált elõadás, egyáltalán nem való 8-10 éves kor alatt.
Csillagjegyek, fekete lyuk, kozmikus izék mind annyira absztrakt fogalmak, ami ilyen feldolgozásban egyáltalán nem való kisgyerekeknek.
Természetesen szép az elõadás, de nincs benne semmi olyan tárgy, amik õket körülveszi, semmi kötõdés az õ hatéves világukhoz, még a nyelvezete sem.
Az egész elõadás inkább amolyan kínai színházas elõadásnak tûnt nekem, ahol különféle sárkányba öltözött vagy egyéb nem földi lények csinálnak valamit a színpadon.
A darab akkor szólna nagyobbat, ha még több földi tárgyi kötõdés lenne benne, így elég elvontra sikerült.
A rendezõ ne akarjon még csillagképeket és csillagászati fogalmakat tanítani a 4-8 éves korosztály számára.
Ha mindenképp egy látványos, kicsit "ûrös" darabra vinném el a most 6 éves fiam legközelebb, az szerintem a Vígszínház Pán Pétere lesz!
9/10
timea123 2010 okt. 26. - 13:21:31 9/10 Előzmény tettingerr
Nekünk nagyon tetszett - a gyerekeknek is. Örülök, hogy kortárs darabokat is feldolgoz a színház.Majdnem minden elõadást láttunk eddig a Bábszínházban, és csak gratulálni tudok az ott dolgozó színész és rendezõgárdának.Egyébként a "Rozi az égen" egy, a gyerekek számára nehezen érthetõ témát (csillagképek,világûr)dolgoz fel képszerûen, érthetõen, úgy, hogy õk is el tudják képzelni, meg tudják érteni.Mindenkinek ajánlani tudom.
F_E_B 2010 jan. 20. - 12:40:05
Ez a velõs kritika a darabra vonatkozik, vagy magára színházra?
tettingerr 2010 jan. 20. - 12:00:21
Pleisztocén-kori "színház". Ne fertõzzük ilyesmivel ma gyerekeket. Ha már többségetek menthetetlen, õk ismerjék meg az igazi színházat: Kolibri, Stúdió K.
Ennyi tehetségtelenséget ritkán láttunk egyszerre... Az /dez/alkotók nevét kegyeleti okokból mellõzzük.