Színház

Semmi

bábjáték, 1 felvonás, 90 perc, magyar, 2013., 14 éves kortól

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá? - mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki az ellenkezőjét, ezért tárgyakat kezdenek gyűjteni, "fontos dolgokat", amelyekért érdemes élni. Egy bicikli, amelyre évekig spórolt a tulajdonosa, egy napló, egy lány hosszú haja... A játéknak induló bizonyítás azonban hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Mindenki sebezhető lesz, mindenkitől elveszik, ami a legfontosabb neki, miközben a "Fontos Dolgok Halma" egyre nő, és lassan mindent bekebelez.

Janne Teller világhírű ifjúsági regénye olyan könyv, amely nem fél kérdezni. Nevezték már nihilista gyerekkönyvnek és az új "A Legyek Urá"-nak, Dániában először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették, számtalan díjat nyert és számtalan botrányt kavart a világban. Provokatív könyv, amely a legmélyebb, legfájóbb kérdéseket teszi fel, miközben beszélgetésre, vitára sarkall, és arra buzdít, hogy magunk találjunk válaszokat.

A Budapest Bábszínház előadása magyarországi ősbemutató, és egyben a regény első bábos adaptációja a világon.

"Mindenki azt várta tőlünk, hogy vigyük valamire az életben.
Valamire vinni pedig azt jelentette, hogy lesz belőlünk valaki, de ezt senki sem mondta ki hangosan. Halkan se. Egyszerűen a levegőben, vagy az iskola kerítésén lógott, beköltözött a kispárnáinkba, vagy a plüssállatokba, melyeket, miután kiszolgáltak, a padlásra száműztünk porfogónak. Eddig nem tudtam, hogy így van ez. Pierre Anthon döbbentett rá.
Megijedtem. Féltem Pierre Anthontól.
Rélelem. Még több félelem. Annál is több félelem."

Ajánlott korsztály: 14+

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2013. január 8., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Szereplők

Agnes Aarne
Sofie Nielsen
Elise Jensen
Dagadt Henrik Eskildsen
Ájtatos Kaj Hansen
Jan-Johan Henderson
(Nagy) Hans Raaberg
Pierre Anthon
Mathilde Eskildsen tanárnő, Hamupipőke

Alkotók

ápr. 15.
  • Ország Lili stúdió
ápr. 16.
  • Ország Lili stúdió

Hozzászólások

10/10
skacha 2022 jan. 29. - 08:49:33 10/10
Profan leszek: ut, mint a buszkerek. En felnottkent teljesen kikeszultem tole, a velem levo kamaszoknak is tetszett. Meg kell nezni