Színház

Székely betlehemes

mesejáték, magyar, 2012., 3 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Előadásunk a csíksomlyói ferences rendi barátok XVIII. századi szövegeit és az erdélyi néphagyományból származó betlehemes játékok gyűjtéseit felhasználva eleveníti meg Jézus Krisztus születésének misztériumát. Az előadás élőzenei kísérettel szólaltatja meg a betlehemes játék dallamait, a darab visszatér ahhoz a játékhagyományhoz, amikor még nem gyermekek karácsonyi koledáló szokása, hanem meglett és idős férfiak közösségi létének jeles alkalma volt a betlehemezés.

A(z) Forrás Színházi Műhely előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Johann 2013 jan. 10. - 12:51:09 10/10
Tavaly decemberben láttam az Újpest Színházban és nagyon tetszett; bátran állíthatom, hogy nem csak gyerekeknek, hanem felnõtteknek is szól! Ahogyan Ács Tamás fórumában is írtam: tele van élettel, humorral és nem utolsósorban kiváló élõ zenével, s mindeközben szinte könnyekig megható. Nagy kár, hogy a port.hu ilyen mostohán bánik ezzel a színmûvel. Egyrészt fájlalom, hogy a decemberi Újpest Színházas elõadást egyáltalán nem jelenítették meg (külön kérésemre se). Bizonyára többen értesültek volna róla, és így többen megnézték volna, ha hajlandók felvenni a nyilvántartásukba. Másrészt pedig nem értem, miért nem tüntetik fel itt a betlehemesben szereplõket és közremûködõket. Ezt is kértem már levélben is tõlük... A Forrás Színház hivatalos honlapját tudom ajánlani, ott természetesen minden színmûvész és közremûködõ zenész nevét megtaláljuk: http://www.forrasszinhaz.hu/index.php?id=76
Azért tartom ezt fontos kérdésnek, mert a Forrás Színház mûvészei - szerintem - jócskán "átlag felettit" nyújtanak a színpadon. Több elõadásukat láttam már és egészen elképesztõ, hogy mekkora lelkesedéssel, átéléssel hozzák közel hozzánk a néhol régiesnek tûnõ nyelvezettel írott sorokat, mûveket. És a közös vonás (a veretes nyelvezet) ellenére mennyi-mennyi színt, különbözõ hangulatot jelentett egyik vagy másik produkciójuk! Elég csak a Szamártestamentum vérbõ humorát vagy a Csíksomlyói magyar passió misztériumjáték-érvényû drámáját felhoznom példaként. És itt van ez a Székely betlehemes, amit csak szeretni lehet, ami tartalmazza a jellegzetes Forrás Színházas humor szinte minden erényét (pl. az angyalos jelenetben: "Gloria!" :) ), de ugyanakkor meghitt is marad - azaz összességében nagyon emberi. Hatalmas köszönet minden közremûködõ mûvésznek, külön kiemelve a Neofolk együttes csodálatos zenéjét!!