Színház

39 lépcső

komédia, 2 felvonás, magyar, 2009.

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Richard Hannay 37 éves, jól szituált, jóképű agglegény meglehetősen biztonságos unalomban tölti napjait Londonban. Egy napon egy West End-i kabaré előadásán összeakad egy elbűvölő fiatal nővel, és ettől a pillanattól kezdve vége az egyhangú létnek, Hannay egy csapásra őrült gyilkossági és kémhistória középpontjában találja magát.
Az 1935-ben készült Hitchcock-film, amely nyomán a színdarab készült, a maga nemében emblematikus alkotás. A Patrick Barlow alkotta színpadi adaptáció, mely 2005-ben óriási sikerrel került színre Londonban, vérbeli bűnügyi komédiává varázsolta az alaptörténetet. Négy színész játssza az egész darabot, három férfi és egy nő. Közülük csak a Hannay-t alakító színész játszik végig egy szerepet. A színésznő három, egymástól teljesen elütő figurát elevenít meg. A többi 26 szerepet a másik két színész alakítja. A kalandos történet mulatságos epizódokon, viharos tempójú jelenteken át vágtat a végkifejlet felé, négy színész örömjátéka ez az előadás, a bűnügyi históriák paródiája.

A(z) Madách Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. március 14., Madách Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Fantom 2 2011 máj. 19. - 23:01:55 10/10
Szerintem nagyon jó volt.Jók poénok meg még a film is jó volt.
Igaz a díszletek nem igazi Kentaurtól származik ,de nekem akkor is tetszet.De azt ajánlanám,hogy elõbb a filmet kell megnézni és csak azután a darabot.
lenccs 2010 ápr. 02. - 11:27:15
Ne nézzétek meg! Azokra kellett volna hallgatnom, akik ezt javasolták, de hát a saját bõrén tanul az ember.
Gálvölgyi és Szerednyei játéka egy átlagos gálvölgyi show színvonalát súrolta. Pusztaszeri szörnyû (igaz a pumuklis poén az jó volt)... A sztori végtelenül egyszerû, semmitmondó...Ha teheted, keress más elõadást!
lenccs 2010 márc. 31. - 11:35:34 Előzmény CyClotroniC
Holnap nézzük meg...Kíváncsi vagyok, melyik táborhoz csatlakozok majd...
CyClotroniC 2010 jan. 20. - 22:45:08
Az elsõ hozzászólóval értek egyet. Mára volt jegyünk a darabra, és olyat tettünk, amit még soha az életemben nem kellett színházban: otthagytuk a szünetben az egészet. Az elsõ felvonás nem volt több 40 percnél, és csapnivalóan gyenge volt.

Gyakorlatilag feszültség nincs a történetben, a fõszereplõ karaktere egy nulla, nincs semmilyen motivációja, és itt rögtön elveszíti a darab az átívelõ szálat, amire elvileg fel vannak húzva a kis 3-4 perces jelenetek, gagek. Gálvölgyi és Szerednyey meglepõen gyengék, pedig más Madách darabokba eddig nem volt velük bajom (sõt!). Itt a humor egyik forrás az lenne, hogy vicces és hitelesen adnak elõ különbözõ karaktereket, ami a véleményem szerint nem sikerült. Az elsõ felvonás egyik legkínosabb része, mikor a 3 férfi szereplõ kalapokat és szerepeket cserélget félpercig, de ugyanennyire olcsó poén volt a 'Thriller'-re hajazó táncbetét, vagy a repülõs üldözés is.

Azért, hogy a humor nem jön át, mindenképpen a legfõbb hibás a rendezõ, aki szerintem nagyon félrenyúlt az egész koncepcióval. A vászonra vetítést túl sokszor erõltetik, ráadásul egy poént leszámítva sohasem viccesen. Emellett a minimál-díszletes koncepció is megbukik egy kicsit a színészek miatt is, akik végig roppant felületesek mindegyik karakterben. Az egésznek nem több egy gyenge Gálvölgyi Show-nál, pedig egy Hitchcock adaptációtól, a szereplõgárdától és a Madách Színháztól nem ezt várná az ember. Rengeteg darabot láttam már a Madáchban, és amellett, hogy mindegyik minõségi és szórakoztató volt, közös volt még bennük a kreativitás, aminek itt épp az ellenkezõjét tapasztaltam.

Ötlettelen, erõltetett ripacskodás volt az egész elsõ felvonás, így esélyt sem adtunk a másodiknak. Ha színházba szeretnétek menni, bármelyik másik Madách darabbal jól jártok, de ezt kerüljétek el messzirõl, pénzkidobás.
10/10
kovacsheni 2009 máj. 02. - 10:36:08 10/10
A darab iszonyat jó, mindenkinek csak ajánlani tudom!! Érdemes megnézni, nagyon szórakoztató!!
8/10
Tsarlee 2009 márc. 20. - 20:41:35 8/10 Előzmény potyoka
Szerintem egy nagyon jó komédia, remek színészekkel, de ha valaki nem látta az eredeti filmet, akkor nem mindig világos, hogy mirõl is van szó és ez nagyon elrontja az egészet. A film után lehet csak igazán értékelni, hogy a darabot négy fõ adja elõ, és ekkor lesznek világosak a színpadi megoldások, poénok, gegek.
potyoka 2009 márc. 14. - 14:25:33
Nekem nagyon tetszett...
10/10
**butterfly** 2009 márc. 14. - 12:44:01 10/10 Előzmény meszi001
Szerintem egyáltalán nem ennyire rossz,mint ahogy te gondolod...
Lehetne jobb,de élvezhetõ annak,aki szereti ezt a stílust.
1/10
meszi001 2009 márc. 13. - 21:58:03 1/10
A darab szörnyû!! A színészek jól játszanak, de a rendezés rémes! Gálvölgyi az egyetlen akin tényleg lehet nevetni!
Tanácsom:
Nézzetek meg mást!!!Ezt ne!