Színház

56 perc '56-ról

előadás, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Van 56 perce? Ha van, azt szánja ránk! Ha nincs, akkor mi majd adunk. Csak 3 fiatalról van szó, akik 3 különböző módon vesztesek, hazugok és igazak. Lesz vita, sírás, nevetés, egymásra mutogatás! Nem fogjuk megtalálni az igazságot. Igazából nem mondunk mi semmit, és mégis elmondunk mindent. Ez az 56 perc, a megértésé, és az elfogadásé.
A történelem nem tudomány, egyszerre több is, kevesebb is annál. Kevesebb, mert a tudomány mondhatja: x-ből csak y következhet; a történelem sosem meri kijelenteni ezt. A történelmi összefüggések nem determináltak, mivel törvényeinek alanyai nem almák, vagy kövek, hanem tevékeny, változó emberek. Kevesebb, mert a történelmi anyag nem teljes: míg a tudomány és a tudományos ismeretanyag gyakran ugyanaz, a múlt és a múltról gyűjtött
tudásunk között nem létezik ilyen azonosság. Ráadásul a történelmi források gyakran pontatlanok és nem mérhetők. A történelem az emberek tudása más emberekről, és ez különbözik attól a tudástól, amellyel az emberek a környezetükről rendelkeznek. A történelem több mint a tudomány: gondolkodás. Gondolkodás nem is annyira magukról a történésekről, hanem arról, hogy az emberek szerint mi történik vagy mi történt, és hogy hogyan jutottak el erre, vagy arra a gondolatra. A történelem tehát az emberiség öntudata, tudása önmagáról. Ennélfogva a történelmi ismeret célja nem annyira a precizitás, hanem a megértés.

A(z) Club Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások