Színház

A félkegyelmű

előadás, 2 felvonás, 140 perc, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L Caragiale" (Románia)


Dosztojevszkij: A félkegyelmű

"A szépség fogja megmenteni a világot" ? a híres mondás Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének nem kevésbé híres főszereplőjétől, Miskin hercegtől származik.
Előadásunk a mű kortárs megközelítését nyújtja, tele színnel és energiával, ahol minden egyes karakter saját zavaros és törékeny élettörténetének főszereplőjévé válik. Szerelem, szenvedély, árulás, féltékenység, megbocsátás és szenvedés kuszaságában a fényt újra és újra áthatják az árnyak és a sötétség ? mint Dosztojevszkij minden művében.
A színészek a XXI. század előadóművészei, akik mesteri szinten birtokolják a művészi kifejezés speciális módszereit. Kortárs értelmezésünk a különböző koncepciók közötti konfliktust helyi középpontba állítja, és kihangsúlyozza a regényt átszövő zavaros szerelmi történeteket. A drámai struktúra a paradox emberi érzelmekből, a komikus és tragikus események egymásba fonódásából fakad, valamint abból, hogy a néző magára ismer a színpadi figurákban.

A Dosztojevszkij által emlegetett világot megmentő szépség nem más, mint az emberi természet kiteljesedése a feltétlen szeretet szellemében. És még akkor is, ha e szeretetnek nem sikerül megnyugtatni a zaklatott lelkeket, ?magja? termékeny talajba hullhat, és életeket változtathat meg. Éppen ezért döntött úgy a rendező, hogy nem határozza meg pontosan a cselekmény idejét és helyét, hanem a regényből kiválogatta azokat a NEHÉZ DÖNTÉSEKET, amelyeket a szereplőknek egyetemes élethelyzetekben kell meghozniuk.

A félkegyelmű a mai világ alapvető regénye, az előadás pedig a művészek azon vágyából született, hogy a világot a szépség felé vezessék.


Szereplők: Alexandru Făinisi, Kostas Mincu, Alexa Tofan, Alexandru Petcu, Ada Dumitru, Cozmin Dinu, Stama Alexandru, Marina Fluerau, Alin Potop, Nicoleta Moscalenco, Victor Bădoi

Rendező: Bogdana Darie
Rendezőasszisztens és mozgás: Drd. Romina Sehlanec
Fényterv: Gabriel Olteniceanu
Hang: Cristian Lupoae

Az előadás angol nyelvű felirattal tekinthető meg.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Hozzászólások