Színház

A karmeliták párbeszédei

opera, 3 felvonás, francia, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Játszódik Párizsban és Compiégne-ban, a 18. század végén. De la Force márki lányát, Blanche-ot megtámadják a párizsi utcán. Ez az inzultus úgy megrázza az érzékeny lelkű, fiatal lányt, hogy elhatározza, belép a karmelita apácák rendjébe. A compiégne-i zárdában a priorissza szeretettel vezeti be a novíciát a szigorú apácarendbe. A priorissza hamarosan meghal, és a kolostort is elérik a nemrég kitört Nagy Francia Forradalom távoli hullámai. Megérkezik a zárdába Blanche bátyja, De la Force lovag, és bíztatja húgát, hogy szökjék el, mert a forradalom nem fogja kímélni az apácákat, a lány azonban a kolostorban marad. A Konvent hamarosan feloszlatja az apácarendet, és kisajátítja a zárda épületét. Az új priorissza - akár a mártírsors vállalásával is - ellenállásra szólítja fel rendtársait. Blanche most már hazaszökik, de házukat feldúlták, apját kivégezték, ezért visszatér társaihoz. A karmelita apácákat Párizsba hurcolják, a Conciergerie börtönébe. Másnap valamennyien guillotine alá kerülnek. A többiekkel együtt Blanche is büszkén lép a vérpadra.

A(z) Miskolci Nemzetközi Operafesztivál előadása

Stáblista:

Hozzászólások

bemaria 2007 jún. 24. - 09:22:31
Az elõadás egyszerûen csodálatos volt, és minden közremûködõ megérdemelte a vastapsot. Blanche szerepében Dagmar Schellenberger német operaénekesnõt láthattuk, aki 2004-ben a Milánói Scala-ban ezzel a szereppel debütált. Elõször lépett fel Magyarországon.

További információk az énekesnõrõl saját oldalamon: <a target="_blank" href="http://www.dagmar-schellenberger.try.hu" title="www.dagmar-schellenberger.try.hu">www.dagmar-schellenberger.try.hu</a>

A teljesség kedvéért: De La Force Márkit Sini¹a Hapaè énekelte, aki szintén nagyon tetszett nekem, ahogy a Madame De Croissyt éneklõ Zlatomira Nikolova, és a Constancet éneklõ Marija Kuhar is.

A képen: Dagmar Schellenberger és Dubravka ©eparoviæ-Mu¹oviæ (forrás: <a target="_blank" href="http://www.operafesztival.hu" title="www.operafesztival.hu">www.operafesztival.hu</a>)