Színház

A Kígyóasszony

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Farruscad herceg megpillant egy gyönyörű, fehér szarvast. Üldözőbe veszi, de a szarvas eltűnik egy folyó mélyén, és gyönyörű nővé változik. A herceg rögtön beleszeret és a nevét kérdezi, de a lány arra kéri, hogy ne kutassa a kilétét. Farruscad mégis megpróbálja kideríteni, erre - néhány emberével együtt - egy szörnyű sivatagban találja magát. Közben az országában szörnyű háború dúl...
Carlo Gozzi a XVIII. századi velencei színház egyik legfontosabb szerzője, Carlo Goldoni riválisa volt. Mesei és egzotikus elemekkel egészítette ki a commedia dell'artét, a csodálatost és a valószerűtlent vitte fel a színpadra a felvilágosodás korában, amely a természetességhez való visszatérést hirdette és az egyszerű formákat kereste. Gozzi 1761 és 1786 között tíz Mesekomédiát írt, ezek egyike a Magyarországon még sosem játszott Kígyóasszony, amely szintén bővelkedik a csodás elemekben. Vajon hogyan jeleníthetők meg ezek, ha nélkülözzük a barokk színház csodákat előállító gépezeteit?

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Cherestani (királynő)
Farruscad (Teflis uralkodója)
Pantalone
Truffaldino
Smeraldina
Togrul vezér
Badur (miniszter)

Hozzászólások

user11 2012 nov. 04. - 02:12:58
Furcsa darab, a dráma szövege nem túl hálás, nekem egy kicsit sok volt a duma része, meg az elõzmények hosszú elmesélése, unalmas volt az eleje, és ezen a remek színészek és a sok apró rendezõi ötlet sem segített. És az egésznek a mozgatórugóját sem értettem, mire ez a sok próbatétel meg borzalom, és fõleg minek ez a sok mellékszereplõ, akiknek alig változik a sorsuk, és a fõhõst sem igazán segítik. Jól játszanak, sok ötlet, a küzdelem a bikákkal nagyon látványos és szinte akrobatikus, az óriás f@szának levágása is felejthetetlen( mondjuk képzelem Zsámbéki tanár urat, amikor közölte tanítványával: Te leszel az óriás farka), az a világító gömb az elején gyönyörû, meg a hinták is, és nagyon szép a kígyó. Mesejáték, de nem gyereknek való. És engem zavart a sok kiszólás a közönséghez. Meg a dalt sem éreztem indokoltnak.
A szereplõi Zsámbéki tanár úr negyedéves színészhallgatói. Szimpatikus, beszélni tudó, különleges fazonok.