Színház

A kőszívű ember fiai

történelmi színmű, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Mert gyáva vagy te is, mint minden civil!" - süvít a mondat és hasít Ödön dobhártyájába a Buda bevétele előtti éjszakán. Másnap a Richárd ellen vívott forradalmi párbajban a báty elégtételt szerez a sértésért - de ezt a testvéri ütközetet még sok mindennek kell megelőznie...Egy kíméletlen és minden vágyukat semmibe vevő végrendeletnek, egy, az atyai akaratot keresztülvinni akaró házibaráttal való szakításnak, egy nyílt lázításnak is beillő temetési beszédet mondó rebellis pap száműzetésének, harminc éven át elfojtott, s most kitörő anyai lázadásnak, farkas kalandnak, népfelkelésnek, utcai harcoknak, barikádoknak és lovasrohamoknak, egy báli flörtnek induló majd hirtelen fellángoló szerelemnek, egy titkolt viszonyból származó kisgyermek eltűnésének, és legfőképpen: egy végzetes névcserének.
Jókai Mór méltán híres, romantikus fordulatokban bővelkedő regényének legújabb színházi olvasatát Sediánszky Nóra tárja nézőink elé a 165 évvel ezelőtti dicső március emlékünnepén.

Jókai Mór, polgári nevén Dr. ásvai Jókai Móric, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke1869-ben, húsz évvel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után írta A kőszívű ember fiait. Regényében az emlékezetében legelevenebben megőrzött képsorokat ötvözte a Baradlay család fiktív történetével.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. március 15., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Szereplők

Baradlay Kázmér (a kőszívű ember)
Baradlayné (a neje)
Baradlay Ödön (az elsőszülött)
Baradlay Richárd (a középső fiú)
Baradlay Jenő (a legifjabb fiú)
Rideghváry Bence (nagyúr)
Lánghy Bertalan (protestáns prédikátor)
Aranka (Ödön szerelme)
Edit (Richárd szerelme)
Plankenhorst báróné
Alfonsine (a lánya)
Remigia nővér
Leonin (orosz nemes, Ödön barátja)
Jeza (Leonin kedvese)
Pál Úr (Richárd szolgája)
Palwicz Ottó (Alfonsine szerelme)
Goldner Fritz (forradalmár)
Hadbíró

Hozzászólások