Színház

A lemez két oldala (jótékonysági előadás)

előadás, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Janikovszky Éva: A lemez két oldala című művéből színpadra átdolgozott jótékonysági felolvasóest teljes sötétben zajlik, látó és nem látó vendégeket együtt kalauzolva képzelet birodalmába. A szemléletformáló előadás bevétele a SUHANJ! Alapítvány közhasznú tevékenységét támogatja.

A SUHANJ! 2010-ben alapított non-profit, közhasznú szervezet, mely megosztja a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társainkkal. Integratív sportklub, ahol mozgásukban korlátozottak és épek együtt sportolnak. A SUHANJ! sportprogramokat szervez látás- és mozgássérültek, valamint értelmi fogyatékkal élők számára, önkéntesei közösen indulnak futó-, úszó és triatlon versenyeken fogyatékkal élő résztvevőkkel, több sportágban tart heti rendszerességű edzéseket, valamint figyelemfelhívó akciókat és szemléletformáló programokat szervez.

Az előadásról

2013-ban az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából a budapesti Katona József Színházban került ősbemutatásra A lemez két oldala című prózai mű színpadi szövegváltozata. Az eddig 35 alkalommal játszott képzeletszínházi produkció ezúttal egészen különleges formában, teljes sötétségben tárul a közönség elé Tollár Mónika színpadi adaptációjában és rendezésében, két remek színésznő, Kovács Patrícia és Kovács Vanda előadásában.

A program

Az előadás előtt az idős írónő beszél egy archív felvételen életéről.  Az estét egy interaktív beszélgetés zárja, amelyen a nézők hazánk egyik kiváló írója, Nyáry Krisztián irodalmár  moderálásában beszélgethetnek az előadás során átélt élményeikről. A felolvasóest a szórakoztatáson és a kulturális programon túl nagyon impulzív és rendhagyó szemléletformáló előadás.

 

Választható ajándéktárgyak:

Minden Támogatói prémium jegyet vásárló vendégünk szabadon választhat egyet az alábbi ajándéktárgyak közül.

Fércművek: Janikovszky-gyűrűkollekció
Inspirational Line - limited edition

A fércművek egy játékszerészet. Az alkotóművész Sebők Judit textilekből, kelmékből, filcekből és bőrökből készít egyszerű, letisztult formájú, színes, játékos minták ékszereket. A Fércművek 'Inspirational Line' kollekcióját Janikovszky Éva, és hozzá kapcsolódó színházi előadás ihlette. Az írónő könyvcímei (Velem mindig történik valami; De szép ez az élet!; Jó nekem!) inspirálta gyűrűk tökéletesen illeszkednek az alkotó korábbi munkáihoz.


Janikovszky Éva: A lemez két oldala - könyv
(kiadó: Móra Kiadó, kiadás éve: 2008., illusztrálta: Réber László)

„Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt. Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

Bemutató időpontja:

2017. november 28.,

Stáblista:

Hozzászólások