Színház

A nagymama

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Csiky Gergely / 1842 / teológus és jogi doktor a Párizsban töltött hónapok után döntött úgy, hogy otthagyva hivatását az irodalom felé fordul, megismerve a neves francia szerzők ? Dumas, Sardou, Augier - munkáit. Csiky Gergely a színpadi játék mestere volt, irodalomtörténészek szerint Molnár Ferenc, Hercegh Ferenc előhírnöke. Ismert munkái - Mukányi, Cifra nyomorúság, A kaviár - mellett prózai munkái is ismertek.
Legsikeresebb, legtöbbet játszott színpadi műve a Nagymama melyet először 1891-ben, halála évében mutattak be. A 19. században íródott mű modern és korszerű, a jóval később íródott színpadi művek ismérveit mutatja fel!

Igazi vígjáték, kitűnő szerepekkel, remek helyzetekkel, fordulatos cselekménnyel. A darabban jelen vannak azok az érzések: becsület, tisztesség, hűség, hölgyek tisztelete, lovagiasság, ifjonti hevület, melyek talán már alig ismertek a mai fiatalság számára ? sajnos. Igazi vígjáték, kíváló szinpadi mű, melyben a báj, a kedvesség, a jókedv, a csalafintaság jelenik meg jelenetről jelenetre, szórakoztató, lebilincselő módon.

A kíválóan megírt jellemek, figurák a kissé talán régiesnek tűnő, de bájos nyelvezet, hálás feladatot jelentenek a színészek számára, de legfőképpen a címszerepet, a nagymamát alakító művésznek. A nagymama szerepe mindig hálás feladat egy-egy kiemelkedő, korszakos színésznő számára.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. szeptember 25., Szigligeti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások