Színház

A nap fiai

előadás, 2 felvonás, 120 perc, 2011., 16 éves kortól

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az Orosz Nemzeti Drámaszínház (Alekszandrinszkij Színház) – Szentpétervár, Oroszország előadása.

Nyikolaj Roscsin előadása Makszim Gorkij darabjára épül. Gorkij 1905 telén készítette el A nap fiai című darab első változatát a Petropavlovszk erődítményének kazamatájában, ahová bebörtönözték az 1905. január 9-i – Véres Vasárnapon történt – eseményekkel kapcsolatos éles tiltakozás miatt. A szöveg mögötti elképzelés azonban korábbra tehető. A nap fiai az új század általános reflexióihoz kapcsolódott, az értelmiségnek az ideális emberről vagy az emberi kötelékek felbontásáról alkotott elgondolásához. Nem véletlen, hogy gyakran a szóban forgó művet tartják a leginkább csehovi jellegűnek Gorkij színdarabjai közül. Bár a mű színpadi történetében sokféle értelmezés látott napvilágot, határozottan társadalmi darabként tekintenek rá.

Az előadás megőrzi a dráma cselekményét. Az események az 1905-ös forradalom idején játszódnak. A tudós Pavel Protaszov a tudomány világában él, az értelmiség céljairól szőtt magasztos elképzelések fogságában. Legfőbb elfoglaltságát a kémiai kísérletek adják, és valami folyton ég vagy felrobban a házában. Feleségét, akire nem figyel, barátja, a művész ragadja magával. Protaszovot egy gazdag kereskedő özvegye szereti, a nő állatorvos bátyja pedig Pavel húgába szerelmes. A közelben lakik egy goromba és tanulatlan lakatos alkalmazott, aki veri a feleségét. Kitör a kolerajárvány, és közben népfelkelés készülődik.

Rendező: Nyikolaj Roscsin

Színészek: Ivan Volkov, Maria Korobkina, Anna Seledez, Elena Nemzer, Stepan Balakshin, Sergei Mardar, Dmitry Buteev, Yanina Lakoba, Elizaveta Kobzar, Nikolai Belin, Ivan Efremov, Anna Stepanova, Valery Stepanov, Aleksei Demidchik, Inna Andreeva, Filipp Bayandin, Aleksandr Morin, Dmitry Zotin, Igor Mamai, Evgenia Kadochnikova, Andrey Ogorodnikov, Aleksandr Scherbakov, Anton Popov

Díszlettervező: Nikolai Roschin
Jelmeztervező: Ekaterina Koptiaeva
Koreográfus: Nikolai Roschin
Zeneszerző: Ivan Volkov
Dramaturg: Maxim Gorky, text adaptation – Alexey Demidchik
Rendezőasszisztens: Alexey Demidchik
Producerek: Antonina Dzotenidze, Anastasia Matveeva

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

A(z) Tamási Áron Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. április 19., Tamási Áron Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások