Színház

A Platonov

előadás, 2019.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

– (Ne csak) nézd, hogy telik ez a kurva élet!

Miért nem élünk úgy, ahogy élhetnénk? Hamarosan jön a hájas lomhaság, eltompulás, teljes közöny minden iránt, kivéve, ami a test igénye, és aztán a halál. Elment az élet. Lever a víz, amikor erre a halálra gondolok. Hogy lehetne ezen változtatni?

Csehov tizenhét évesen kezdett a Platonov megírásába. A szokatlanul szövevényes darabban, embrionális állapotban, felismerhető néhány későbbi csehovi mű. A terjedelmes anyagból minden előadásnak létre kell hoznia a maga Platonovját.

„Itt küldöm Önnek… Marija Nyikolajevna. Ne ijedjen meg. A felét már kihúztam. Sok helyütt… még szükség van… Tisztelője, A. Csehov.”

 

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. március 8., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Anna Petrovna, özvegy tábornokné
Szergej, a mostohafia
Szofja, a felesége
Szása, a húga, Platonov felesége
Glagoljev
Kirill, a fia

Hozzászólások

csuribuksi 2019 nov. 01. - 15:51:46 Előzmény iustitia6605
Én Sz. K. egyetlen rendezését sem kedvelem. Számomra ő egyszerűen nem jó rendező.
2/10
iustitia6605 2019 ápr. 26. - 16:11:59 2/10

Amikor egy kituno tarsulat, mint a Katona Jozsef Szinhaz musorra tuz egy olyan klasszikus darabot, mint Csehov Platonov-jat, joggal varhatnank egy sziporkazo eloadast. De sajnos nem igy tortent. Ez a darab iskolapeldaja lehetne annak hogy rendezoi arroganciaval vagy talan tapasztalatlansaggal hogyan lehet teljesen tonkretenni egy egyebkent igeretes eloadast. Szekely Kriszta rendezoi megfogalmazasaban a darab alapveto humanizmusa, empatiaja es egzisztencialis problematikaja egyszeruen eltunik. Helyette egy hangos, ripacskodo, felszines, arrogans tarsasagot latunk. Platonov egy egysiku, onzo es gyuloletes karakterre silanyodik, onsajnalata inkabb nevetseges mint dramai. Kocsis Gergely kituno szinesz, de alakja egyaltalan nem alkalmas Platonov dilemmajanak megfogalmazasara, egyszeruen nem hiheto ebben a szerepben mint ellenalhatatlan nocsabasz. Erthetetlen hogy Szekely Kriszta milyen koncepciot probal itt kommunikalni. Leginkabb ugy tunik mintha egy radikalis es elvakult feminista Platonov figurajaba probalta volna belevetitetni az onzo, manipulative, cinikus es aljas ferfiakrol alkotott osszes elvakult feminista sztereotipiat. Az elso resz meg tobbe-kevesbe nezheto, de a masodik resz egyszeruen borzaszto: rikacsolo, hangos, osszefuggestelen es unalmas erzelgosseg mely mar-mar az abszurditas hatarait surolja. Sok elorelatobb nezo bolcsen elhagyta a nezoteret az elso felvonas utan. Mi maradtunk, es nagyon megbantuk. Nehez megerteni hogy egy egyebkent kituno tarsulat hogyan engedhet meg maganak egy ilyen kusza, elvezhetetlen es ertelmetlen eloadast.