Színház

A színházcsináló

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Thomas Bernhard darabja születésének idején forradalmi hatású volt az európai színházi életben - rajongó és felháborodott viták egész sorát indította el. A történetben Bruscon, az öregedő színész, vidéki vendégjátékai során Utzbachba, egy szürke, unalmas faluba vetődik színtársulatával, melyben Bruscon családtagjai játszanak. A megszállott családfő, aki egész életét a művészetért áldozta fel, kénytelen szembesülni Utzbach provincializmusával, sekélyességével. Hiába ég a tűz a színészben, a borzasztó körülmények, a fásult partnerek és saját öregedésének fájdalma olykor Bruscont is elbizonytalanítja: van-e értelme a művészetnek egy arra méltatlan helyen. Ez a dilemma egyre durvábbá és kérlelhetetlenebbé teszi Bruscont; feleségével, lányával és fiával időnként visszataszítóan viselkedik, pedig a szándékai egyáltalán nem rosszak. Ő csupán a színészi elhivatottságot kéri számon partnerein, a világon pedig a kultúrát és a civilizált, európai gondolkodást. A nehézségek ellenére Bruscon nem törik meg, az utolsó pillanatban is küzd az igazáért, a hitéért. Mert úgy érzi, csak így van értelme. Csak így lehet. A színházcsináló nemcsak metszően pontos társadalomrajz a második világháború utáni Európáról, hanem a színház gyönyörének és keservének kacagtató és szívbemarkoló bizonyítéka. Egy kiáltás a művészetért - a kulisszák mögül!

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 6., Pesti Színház

Stáblista:

Szereplők

Bruscon (színházcsináló)
Brusconné (színházcsinálóné)
Ferruccio (a fiuk)
Sarah (a lányuk)
Vendéglős
Vendéglősné

Hozzászólások

10/10
CinkaPanna 2012 jan. 13. - 00:09:15 10/10
nekem tetszett,Kern zseniális ebben a darabban.Talán lehetett volna egy kicsit metszõbb,ütõsebb,de azt hiszem ez inkább a rendezésen múlt
5/10
varvolgyi 2012 jan. 11. - 18:06:24 5/10
A darab gyakorlatilag monodráma, Kern András színészi és mentális képességeire épül és ez mint olyan elismerendõ.Egyébként az áthallások a jelenlegi kultúrpolitikára gyakran fellehetõk de a tálalás sajnos már nagyon elavult poros, mondhatni a darab gyakran unalmas.A hisztériás és erõszakos megnyilvánulások ellenére hiányzik a valódi feszültség, a DRÁMA.
Kútvölgyi szerepletetése mint feleség és aki néhány köhögési rohamon kivül mást nem produkálhat ebben a darabban, figyelembe véve ,hogy itt egy elismert és kedvelt színésznõrõl van szó,enyhén szólva lehangoló.
A pozitiv beharangozó méltatások ellenére a darab csalódást okozott.