Színház

A Talizmán

vígjáték, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Más a bőrszíne, mint az enyém. Más politikai nézeteket vall, más nyelvet beszél. Nem ugyanaz a vallásunk. Egy másik kultúrában nőtt fel. Más, mint én. Csak néhány indok a lehetségesek közül, ami miatt manapság embertársainkat kiközösítjük, megbélyegezzük, elhamarkodottan ítélkezünk személyiségükről.
Nestroy A talizmán című művének kiindulópontja ugyanez az autszájder-probléma, mondhatjuk, hogy a fentebbiek bagatellizálása, kifigurázása. Főhősünket, Tituszt azért érik atrocitások, mert vörös a hajszíne. A történet során világossá válik a néző előtt, hogy Titusz nemcsak rendkívül ravasz, találékony, hanem céltudatos ifjú is, aki tisztában van a többi ember gyengeségével, pláne a nőkével - legyen az egy libapásztorlány, egy özvegy kertészné, egy komorna vagy egy magas rangú báróné.
Mindenki saját magára ismerhet valamelyik karakterben, mi csak reménykedhetünk abban, hogy nem veszik támadásnak görbetükrünket. Társulatunk átdolgozása a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt élvezhető, a darabban megjelenő duplán kifordított kiközösítettség-érzet és képmutatás pedig mindannyiunkat elgondolkodtathat arról, megalapozottak-e vádjaink, amelyekkel tőlünk különböző embertársainkat illetjük....

A(z) Sz.A.F.T. Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2010. május 23., Sz.A.F.T. Társulat

Stáblista:

Szereplők

Rókalángi Titusz (facér borbélysegéd)
Von Cypressenburgné (özvegy)
Konstancia (a komornája, özvegy)
Faojtó Flóra (kertészné, özvegy)
Szotyola (segédkertész)
Monseiur Márki (fodrász)
Pulyka Salome (libapásztorlány)

Hozzászólások

10/10
greiner 2010 máj. 27. - 12:36:13 10/10
Tegnap (május 26-án) láttam, tetszett - a szerény körülmények ellenére igazi, profi, jó színház.