Színház

A tizedes meg a többiek

komédia, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

"Az oroszok már a spájzban vannak..." - ez a mondat azonnal szállóigévé lett, miután a regényből készült filmet 1965-ben bemutatták. Lehetett immár közösen is nevetni azon, ami nem is volt olyan mulatságos. Dobozy Imre regénye és a belőle készült parádés szereposztású film - Sinkovits Imrével, Major Tamással, Darvas Ivánnal és Márkus Lászlóval - arról szól, hogy a lehetetlenben is meg kell találni a lehetőségeket, és hogy derülni is lehet azon, ami nem is olyan mulatságos. A "kisember" története ez a "nagy" háborúban: elkerülni a kivégzést, rálelni az éléskamrára, kihasználni a menekülési lehetőségeket.

A történet szerint a második világháború végóráiban a találékonyságával a jég hátán is megélő Molnár tizedes a német visszavonulás zűrzavarából szeretne ép bőrrel és némi anyagi haszonnal kimenekülni. Magához vette az ezredpénztárt, és egy elhagyott kastélyban húzódott meg. Az úri lak biztonságos terepnek bizonyul, hiszen csak Albert, a méltóságteljes inas tartózkodik ott. Ám a meglepetések sora csak most kezdődik igazán, amikor ... "az oroszok már a spájzban vannak!"

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. november 20., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Voivod 2011 okt. 10. - 00:18:23 10/10
Pesten láttuk a Józsefattilában október 7-én ugyanebben a szereposztásban,és REMEK volt !
Eleinte persze a filmhez hasonlítgattam -ami nagy kedvencem és vagy húszszor láttam - "kerestem"
Darvast, Sinkovitsot, Majort ... De ezt gyorsan elvetettem és élveztem az elõadást.
Hiszen ez egy másik darab ! Persze volt benne "oroszok a spájzban, meg moszkvai nagynéni ,de máshogy.
Nyilván a rendezõ se akart egy filmkoppintást , aminek nem is lett volna sok értelme.
A színpadi változatról 2-3 éve hallottam elõször és szentségtörésnek véltem, hogy Szása és a tizedes egymásba szeretnek - MICSODAAAAA !!!! Még szerencse ,hogy Szását átírták lánynak .
De így is jó volt,egy pici romantikával fûszerezve. Mindenki tetszett ,de külön kiemelném Pingiczer Csaba remek játékát Fekete honvéd szerepében, és megemlíteném az élethû hangeffekteket ,robbanás,géppisztoly .

Szóval aki nem a filmet akarja élõben(bár szerintem õk se fognak csalódni) annak érdemes megnézni !