Színház

A tündérkirálynő

előadás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fényes külsőségek mellett, pazar színpadi technika felvonultatásával mutatták be 1692-ben Londonban Henry Purcell szemioperáját, A Tündérkirálynőt, amelynek szövegkönyve William Shakespeare "Szentivánéji álom" című vígjátéka alapján íródott. A szemiopera ("fél-opera") jellegzetesen 17. századi angol zenés színpadi műfaj, benne a prózában zajló cselekményt a történéshez viszonylag lazán kapcsolódó énekes, zenés, táncos jelenetek egészítik ki. A korabeli angol opera kedvelte a mesés, mágikus, egzotikus témákat, így Shakespeare műve a benne megjelenő tündérvilággal, varázslatokkal, természetfeletti figurákkal kiváló alapul szolgált a szövegkönyvhöz.
A történetben szorosan kapcsolódik egymáshoz álom és varázslat. Álmában hinti párja szemére varázscseppjeit Oberon, hogy megtréfálja az akaratának ellenszegülő Tündérkirálynőt, és ugyancsak álmukban lepi meg varázslatával a közelben bolyongó, szerelmüket hajszoló fiatalokat az Oberonnak szolgáló Puck. Ügyetlensége félreértéseket, igazi vígjátéki konfliktust eredményez, amelynek megoldása szinte reménytelennek tűnik. Persze, egy tündérmesében a végén minden jóra fordul, és az ébredést követően a történet tündérei és emberi hősei számára beteljesedik az élet legcsodálatosabb varázslata: a szerelem.
A hangversenyen a Művészetek Palotájában 2009. február 3-án bemutatott, félig szcenírozott operaelőadás rövidített változata látható, Káel Csaba rendezésében, a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével, Vashegyi György vezényletével. Az előadással emlékezünk Henry Purcell születésének háromszázötvenedik évfordulójára.

A(z) Müpa előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások