Színház

A várományos

előadás, 2023.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Egy vidéki kulturális intézményben leváltják az igazgatót: épp a régi igazgató búcsúztatása és az új igazgató beiktatása zajlik. Itt van a minisztérium képviselője, a helyi önkormányzat kulturális felelőse, a régi igazgató és kirúgástól rettegő munkatársai, és itt van az új, fiatal igazgató is, egy baráttal, kinek szerepe még homályos. Az igazgatótanács tehetetlenül követi az eseményeket, jóváhagyásukat senki sem kéri. Furcsa módon szinte mindenkit elkísér a házastársa is a ceremóniára, és lassan rájövünk, hogy ez a közpénzből működő intézmény valójában egy családi vállalkozás, aminek felkavart állóvizét magánéleti viharok is fodrozzák.

Jean-Luc Lagarce vígjátéka kórusmű tizenhét hangra. A tizenhét színész majdnem folyamatosan jelen van a színpadon, és ahogy Csehovnál, itt is a látszólag eseménytelen felszín alatt zajlanak az igazi konfliktusok. Egy elszólás, egy elharapott félmondat, néhány közhely vagy cinikus megjegyzés okozza a kirobbanó válságot, melynek banalitása nevetséges és sírnivaló.

Jean-Luc Lagarce (1957-1995) francia drámaíró és rendező, a Théâtre de la Roulotte alapítója. Mintegy 25 színdarabot írt, melyeket életében főként saját maga állított színpadra. Ma már ő az egyik legtöbbet játszott kortárs szerző Franciaországban. A várományos magyarországi ősbemutató, a darab fordítása az Örkény Színház számára készült.

Írta: Jean-Luc Lagarce

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. április 22., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

RANOT PAUL, A RÉGI IGAZGATÓ
HÉLÈNE, A FELESÉGE
CHRISTINE, A LÁNYUK
SCHWARTZER JOSEPH, RANOT HELYETTESE
RIPOIX MAXIME, RANOT MÁSODBEOSZTOTTJA
NELLY, RIPOIX FELESÉGE
BRULAT PAULINE, FŐTITKÁR
BRULAT FÉRJE, LUDOVIC
SPÄTER MARC, AZ ÚJ IGAZGATÓ
BLOT JEAN-MICHEL, SPÄTER MUNKATÁRSA ÉS BARÁTJA
POITIERS SOLANGE, AZ ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐJE
POITIERS FÉRJE, HENRI, SZAKREFERENS
MARIANI, A MINISZTÉRIUM KÉPVISELŐJE
AUBIER, A MINISZTÉRIUM HELYI KÉPVISELŐJE
LOUIS, SIMONE, AZ IGAZGATÓTANÁCS TAGJA
DEBREUIL JACQUES, AZ IGAZGATÓTANÁCS TAGJA

Alkotók

Hozzászólások

kmrk989 2023 dec. 03. - 21:06:00
Az Örkény repertoárjából bántóan kilóg lefelé. Se nem elgondolkodtató, se nem szórakoztató, sajnáltam a szinészeket, hogy erre kell áldozzák a vasárnap estéjüket.
Edmond Dantes 2023 ápr. 24. - 07:53:57
Bántóan rossz és érdektelen darab és elavult is, bár keletkezése idején sem lehetett túl izgalmas, újszerű téma, hogy egy vidéki művházban összefonódások vannak és az új igazgatót nem demokratikus módon nevezik ki. Ascher Tamás rendezése is fájóan idejétmúlt, a parodisztikusra torzított karakterek idegesítőek, az ünnepség-jelenet monológjai és kivitelezésük kínosan csikorgó, feszengve várjuk, hogy ugorjunk már végre. A női vonal erősebb, Takács Nóra Diánát és Tenki Rékát említeném külön is. A meghajláskor feltűnt, milyen rosszkedvű 17 színész hajlong a tapsokra. Én is osztom rosszkedvüket.